S&P kuulutas Kreeka «valikuliselt maksejõuetuks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreeka väitel ei oma reitinguagentuurilt Standard & Poor's eile saadud «valikuline maksejõuetus» erilist tähtsust, kuna sellist sammu oli pärast 206 miljardi eurose erakreeditoride võla restruktureerimise käivitumist ka oodata.

Rahandusministeerium ütles, et reitingulangetus «oli ette teada» ning kõik partnerid euroalas, kes toetavad Kreeka pingutusi vältimaks korratut pankrotti, olid «kõikideks selle tagajärgedeks ette valmistunud ja vastavad plaanid valmis pannud».

Ministeerium teatas, et võlgade restruktureerimise õnnestumise korral on tee vaba teise 130 miljardi eurose abipaketi jaoks, mille eeltingimusena tuleb Kreekas ka värske eelarve- ja struktuursete reformide raund.

Kreeka reitinguks jääb «valikuline maksejõuetus» kuni 12. märtsini, mil kukub võlakirjavahetuse pakkumise tähtaeg enamikele võlakirjahoidjatest, selgitas ministeerium, aga «pärast erasektori kaasamise operatsiooni teostamist reiting kõigi eelduste kohaselt kerkib».

S&P ütles, et reitingulangetus tehti seetõttu, et Ateena võttis tagantjärele kasutusele «kollektiivklausli», mis sunnib kõikidele võlakirjahoidjatele peale Kreeka valitsuse tingimused, mis lähtuvad Kreeka seadustest.

Kreeklaste samm «kujutab endast meie tõlgenduses pealesunnitud restruktureerimist... me usume, et kollektiivklausli tagasiulatuv sisseviimine vähendas võlakirjahoidjate võimalusi võlakirjavahetusel tingida ja kaubelda,» ütles agentuur.

Aga kui restruktureerimine kulgeb plaanipäraselt, siis võib S&P «kaaluda valikulise maksejõuetuse staatuse eemaldamist» ja reitingu tõstmist ühe pügala jagu CCC peale.

Kreeka kreeditorid võivad kaotada võlakirjavahetuse käigus oma võlakirjade väärtuselt kuni 75 protsenti. Nad saavad asemele paki uusi võlakirju, mille nimiväärtus on kõigest 46,5 protsenti nende praegustest Kreeka riigivõlakirjadest.

Läinud nädalal langetas Kreeka reitingut ka Fitch, jättes selle vaid ühe pügala jagu «maksejõuetusest» kõrgemale. Ka Fitch tõi põhjenduseks võlakirjavahetuse.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles