Standard & Poor's hoiatab Euroopa Keskpanka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard & Poor's (S&P) hoiatas esmaspäeval Euroopa Keskpanka (EKP), et keskpanga manööver, millega püütakse vältida Kreeka võlakirjade väärtuse osalist mahakandmist, muudab ilmselt teistel euroriikidel laenamise kallimaks, kirjutab Dagens Industri.

Kreeka võlakirjade väärtuse osaline mahakandmine oli Kreeka uue laenupaketi oluline koostiosa. Erapankadel tuli võlakirjade nominaalväärtusest maha kanda 53,5 protsenti ja koos uute võlakirjade tähtaja pikendamise ja intressi langetamisega on nende kahju kokku 74 protsenti.

Tõenäoliselt peab Kreeka kasutama niinimetatud CAC (Collective Action Clauses) klauslit, mis tähendab, et kui enamik erainvestoreid nõustub võlgade mahakandmisega, siis saab Kreeka CAC-i abil nõuda seda ka vähemusse jäänud mittenõustujatelt, kes seda vabatahtlikult ei teinud.

Et vältida oma võlakirjade väärtuse mahakandmist, peab EKP need vahetama uute vastu, mida CAC klausel ei hõlma. Sellel võivad aga olla negatiivsed tagajärjed, hoiatab S&P. EKP võlakirjavahetus tekitab keskpangale sel moel eelise teiste kreeditoride ees, kirjutab S&P.

S&P hoiatab, et tagajärjeks on see, et raskustes euoriikidel võib muutuda kapitaliturul laenamine raskemaks ja samuti võivad tõusta nende intressikulud.

Lisaks ütleb S&P, et EKP sammul on negatiivsed tagajärjed ka rahapoliitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles