Buffett määras mantlipärija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Warren Buffett.
Warren Buffett. Foto: SCANPIX

Legendaarne investor Warren Buffett teatas, et on koos Berkshire Hathaway juhatusega valinud konglomeraadile järgmise tegevjuhi, «kellega meid seovad tihedad suhted ja kelle juhi- ja isikuomadusi me sügavalt imetleme.»

Samas jättis Buffett väljavalitud isiku nime siiski saladuskatte alla.

81-aastane «Omaha Oraakel» kinnitas, et kui üleminekuaeg kätte jõuab, sujub kõik «õlitatult». Lisaks olevat Berkshirel ka «kaks suurepärast tagavarakandidaati».

Samas võib üleminekuga veel palju aega minna.

Berkshire aktsionäri Whitney Tilsoni sõnutsi on Buffetti suguvõsale omane pikaealisus ja ta usub, et Buffett juhib tõenäoliselt firmat veel viis aastat.

Tilson leidis, et mantlipärija nime varjamine on tark, kuna see isik võib libastuda – või äkki ilmub veel päevavalgele mõni parem kandidaat.

«Mõlemal juhul saavad Buffett ja juhatus sooritada ümberlülituse ilma tagarääkimiste ja kogu selle meediatsirkuseta, mis leiaks aset siis, kui uue juhi nimi oleks avalik,» ütles ta.

Natuke siiski juba spekuleeritakse.

Pärast seda, kui eelmine soosik David Sokol mullu lahkumisavalduse esitas – kui selgus, et ta oli ostnud Lubrizoli aktsiaid enne, kui Berkshire selle omandas – on Buffet korduvalt kiitnud «töönarkomaanist geeniust» Ajit Jaini, kes juhib Berkshire edasikindlustuse divisjoni.

Samas on Jain tagasihoidlik inimene, kelle juhtimise all töötab suhteliselt väike hulk alluvaid.

«Kui see oleks Ajit, siis ma oleksid murelik,» ütles Berkshire investor Vitali Katsenelson. «Ma usun, et tema anne ja distsipliin oleksid edasikindlustuse osakonnas rohkem vajalikud.»

Pigem on ennustajate fookuses 52-aastane Matt Rose, kes juhib raudteefirmat Burlington Northern Santa Fe Railroad – mille Berkshire omandas aastal 2009. Nimetatud raudtee-ettevõtte kohta on Buffett entusiastlikult öelnud, et «lisaväärtusena juhib BNSF Railroadi Matt Rose, keda me usaldame ja imetleme».

Palju kiitust on Buffettilt ära teeninud ka 18 aastat Geicot tüürinud Tony Nicely. Nicely on aga juba 67-aastane ja võib olla juhiameti jaoks vanavõitu.

Püüdlikud Buffetti-vaatlejad panid viimasest kliendikirjast tähele, et kuigi Buffett on «hea tervise juures ja armastab oma tööd,» tunnustab ta kohe pärast seda Lubrizoli tegevjuhti ja nõukogu esimeest James Hambricki, kes «on distsiplineeritud ostja ja suurepärane kõnemees. Me otsime võimalusi tema juhtimisvaldkonna laiendamiseks.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles