SEB: 2012. aasta on alanud investoritele lootusrikkalt

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB panga hoone
SEB panga hoone Foto: Mihkel Maripuu

Globaalse majandussurutise kartus on vähenenud ning keskpankade sammud on leevendanud pingeid finantssüsteemis, kuid euroala võlakriis teeb endiselt muret, leiab SEB Grupi koostatud raport Investment Outlook.

Grupi privaatpanganduse globaalse investeerimisstrateegia üksuse juht Hans Peterson väljendas usku, et alanud aasta toob kaasa stabiliseerumise, kuid hoiatab dilemmade eest, millega mitmed Euroopa riigid peavad tegelema. «Näiteks kui palju peaksid eelarvepuudujäägiga maadlevad riigid kärpima  –  ühelt poolt nõrga majanduse ning laia sotsiaalse rahulolematuse valguses ning teisalt laenuandjate nõudmistest lähtuvalt,» ütles Peterson. «Kõigele vaatamata on 2012. aastal selge potentsiaal olla hea investeerimisaasta ning teine pool peaks olema parem kui esimene.»

«Positiivse stsenaariumi puhul annavad aktsiad üldiselt suuremat tootlust ning eelised on tsükliliste ettevõtete ja võib-olla pankade aktsiatel. Parema stsenaariumi puhul on heas seisus ka toorained – eriti tööstuslikud metallid nagu näiteks vask, toorainetega seotud valuutad ning kõrgema riskiga võlakirjad. Negatiivsema arengu puhul ei peaks liialt investeerima aktsiatesse ning kõrge tootlusega võlakirjadesse,» märkis Peterson.

«Praegu peab suurem osa prognoosijaid positiivseid üllatusi tõenäoliseks pigem Ameerika Ühendriikide majanduses ning negatiivseid üllatusi võimalikuks Euroopa võlakriisi puhul,» ütles investeerimisstrateegia üksuse vanemökonomist Lars Gunnar Aspman.

«Oleme olukorras, kus erakorraliselt sõbralik monetaarpoliitika loob riskantsete varade jaoks selgelt soodsa konteksti. Seda enam, et arenenud maailma probleemide kasv ning poliitiliselt vastuvõetamatu tööpuuduse määr viitavad sellele, et negatiivsete reaalintresside aeg kestab ilmselt kaua,» lisas panga privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles