Võlglaste osakaal kogu Swedbanki laenuportfellist kasvas mullu 7 korda

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artjom Sokolov.
Artjom Sokolov. Foto: Liis Treimann

Võlglaste osakaal kogu Swedbanki laenuportfellist, mis hõlmab nii eraisikutele kui ka ettevõtetele väljastatud laene, kasvas möödunud aastal tervelt 7 korda.


Swedbanki ettevõtete panganduse tegevdirektor Artjom Sokolov Sokolov rääkis eilsel pressikonverentsil, et üle 60 päeva viivises olevate laenude osakaal kasvas möödunud aasta lõpu seisuga aastatagusega võrreldes pea 7 korda 2 protsendini.

Üle 30 päeva viivises olevate laenude osakaal moodustas aga 2008. aasta novembri seisuga kokku 3 protsenti panga laenuportfellist.

Nende võlgnike seas on nii kodu- kui ettevõtluslaenu kliente. Kodulaenu klientidest on makseraskused umbes tuhandel inimesel.

Ettevõtete puhul moodustavad suurema osa võlglastest Sokolovi sõnul elukondliku kinnisvara arendusega tegelevad firmad. Neile järgnevad ehitusmaterjalide tootjad, autotranspordiga tegelevad ettevõtted, automüüjad, erinevad teenindussektori ettevõtted ja uue trendina ka väiksemad eksportijad.

Kinnisvaraarendajatele pakub pank Sokolovi sõnul abi koostöö näol projektide realiseerimisel. Teisisõnu aitab pank müüa oma kliendi kinnisvara, pakkudes ostjatele madalamat omafinantseeringut (üldjuhul 10 protsenti tehingust) ja madalamat intressimäära. Arendaja peab seejuures vastu tulema madalama eluaseme ruutmeetrihinnaga, et oma vara kiiremini realiseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles