Nõuanne: kasutusluba, mis see on ja miks seda vaja on

, Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna elamispindade maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

Mis on maja kasutusluba ja milleks seda kinnisvaraomanikul tarvis on, kirjutab Arco Vara Kinnisvarabüroo maakler Aivar Kaljulaid

Kasutusluba on dokument, mille olemasolu muutub aktuaalseks tavaliselt hetkel, mil omanik soovib oma kinnisvara müüa ja keegi seda osta. Kohustuse omada ehitisel kasutusluba sätestab Eestis Ehitusseadus. Kasutuslubasid antakse välja kohalike omavalitsuste poolt ja sisuliselt on nende eesmärk kinnitada, et ehitis vastab ehitusloas kirjeldatud omadustele ja andmetele.

Kasutusloata majas elamine on iseenesest võimalik. Paljude ehitiste puhul kasutusloa taotlemine venib; näiteks on mõni ruum või korrus välja ehitamata või mõni tuba viimistlemata. Pooleliolevas majas elamine ei olegi väga haruldane. Sageli on kasutusloa puudumine tingitud teadmatusest või laiskusest. Kasutusloata maja omanikku ähvardab kohaliku omavalitsuse trahv, nii et luba tuleks igal juhul hankida.

Tehingute tegemine kasutusloata ehitistega ei ole hea mõte. Ostja, kellele langeb kohustus ikkagi hiljem luba taotleda, vaatab sellist pakkumist kriitilisemalt. Esiteks peab ta arvestama teatud aja- ja rahakuluga, teiseks aga võivad teda tabada ebameeldivad üllatused, kui ehitatud on ehitusloast erinevalt ning kasutusloa taotlemine muutub küllaltki komplitseeritud projektiks. Pangad, kust buumiajal oli eluasemelaenu võimalik suhteliselt lihtsalt saada, nõuavad praegu kindlasti kasutusloa olemasolu. Varem kasutusloata kinnisvara pangalaenu abil ostnud omanikke sunnitakse tagantjärgi need hankima.

Kasutusloa olemasolu kohta oleks tark uurida ka korterit ostes, sest nagu eramaja nii vajab ka kortermaja korras pabereid. Kasutusluba kehtib kogu ehitisele, mitte eraldi korteritele. Juhul kui kortermajal see puudub, peaks ühistu võtma initsiatiivi ning loa taotlema. Aktuaalsem on see küsimus uusehitiste puhul . Nõukogude ajal ehitatud kortermajadest on enamusel load olemas.

Plaanides osta maja või korteri uusarenduses, mis füüsiliselt veel päris valmis ei ole, peaks kindlasti ostu-müügi lepingus sätestama, millal arendaja kasutusloa saab, et vältida edasisi segadusi ja ootamatusi.

Olukorras, kus inimene avastab, et sooviks oma kinnisvara müüa, ent sellel puudub kasutusluba, ei pea  heituma. Oma aja ja energia säästmiseks on mõistlik abi küsida kinnisvaramaaklerilt, kes aitab vajalikud protseduurid läbi viia ja korrektse dokumentatsiooni vormistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles