Islandi kriisipankurid said ametliku süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipud.
Islandi lipud. Foto: SCANPIX

Islandi Kaupthing panga endine tegevjuht ja nõukogu esimees said ametlikud süüdistused pettuses ja turgude manipuleerimises.

Pankrotistunud panga juhid Hreidar Mar Sigurdsson ja Sigurdur Einarsson on saanud Islandi eriprokurörilt vastavasisulised kirjad ning peavad märtsis kohtu ette ilmuma.

Kõigi eelduste kohaselt mehed oma süüd ei tunnista. Kohtuprotsessi alguseni võib minna mitu kuud.

Prokurör süüdistab turu kuritarvitamises ka Kaupthingi Luksemburgi esinduse endist presidenti Magnus Gudmundssoni ja Ólafur Ólafssoni, kes oli panga suuruselt teine osanik.

Juriidilistel põhjustel saab eriprokurör asjaolusid kommenteerida alles alates laupäevast.

Kaupthing oli üks kolmest Islandi pangast, mis 2008. aasta oktoobris krediidikrahhi käigus põhja läksid. Üsna pea pärast seda seati ametisse eriprokurör, kes hakkas uurima võimalikku kriminaalset tegevust nii enne kui pärast Islandi panganduskrahhi.

2009. aastal algatas Kaupthingi suhtes uurimise ka Briti tõsiste pettuste amet (SFO), mis uurib «otsuste tegemise protsessi, mis võimaldas oluliste summade väljavõtmist pangast selle kokkuvarisemisele eelnenud nädalatel ja päevadel».

Kaupthing tegutses jõuliselt Suurbritannias, nende suurklientide hulgas olid mitmed tuntud Briti ettevõtjad nagu näiteks kinnisvaramagnaatidest vennad Vincent ja Robert Tchenguiz.

Kui pank kokku kukkus, kaotasid raha mitmed Briti omavalitsused, heategevad organisatsioonid ja üksikisikud.

2009. aastal WikiLeaksi poolt avaldatud laenudokumentidest selgus, et Kaupthing andis üüratuid laenusid omaenda suurosanikele ja nende lähedastele isikutele, kusjuures suur osa rahast investeeriti panga enda aktsiatesse.

Kriisi uurimiseks loodud parlamendi «tõekomisjon» süüdistas Islandi valitsust ja regulaatoreid «raskes hooletuses» pangandussektori järelevalve osas.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles