ELi liidrid annavad oma majanduspoliitkale hävitava hinnangu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp lehvimas, taamal Ateena Akropolil asuv Parthenon.
Euroopa Liidu lipp lehvimas, taamal Ateena Akropolil asuv Parthenon. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu liidrid annavad oma poliitikale majanduskasvu saavutamiseks hävitava hinnangu, ilmneb 1.-2. märtsi tippkohtumiseks kavandatava dokumendi mustandist.

Euroopa Komisjon avaldas kahe aasta eest, kui Kreeka võlakriis oli kohe-kohe puhkemas, arengustrateegia «Euroopa 2020». Nüüd kritiseerivad euroliidu liidrid teravalt strateegia viie peaeesmärgi saavutamiseks tehtud samme.

Kui kolmapäeval AFP käsutusse jõudnud dokumendis kõlavad järeldused ka neljapäeval ELi suursaadikute kohtumisel püsima jäävad, ütlevad liidrid, et on viimane aeg hakata saavutama konkreetseid tulemusi valdkondades, mida peetakse majanduskasvu jaoks hädavajalikuks.

«Seni tehtud pingutused on nende eesmärkide saavutamiseks ebapiisavad,» öeldakse tekstis ning loetletakse samme uute töökohtade loomiseks, innovatsiooni ja teaduse taganttõukamiseks ning hariduse parandamiseks.

Strateegia seab sihiks ka kliimamuutusele reageerimise ja energiasäästlikkuse, eeskätt ülemineku puhastele energiaallikatele ja fossiilkütuste väljavahetamisele, mida on liidrite sõnul vaja hakata ellu viima.

«Euroopa 2020» üks põhieesmärke oli tööhõive tõstmine 20-64-aastaste hulgas seniselt 69 protsendilt 75 protsendini. Tippkohtumist ettevalmistavad ametnikud aga tõdevad, et teatud valdkondades on reformid hakkanud venima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles