Euroala rahandusministrid otsustasid eraldada Kreekale uue abipaketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi juht Christine Lagarde (vasakul) ja Kreeka peaminister Lucas Papademos
IMFi juht Christine Lagarde (vasakul) ja Kreeka peaminister Lucas Papademos Foto: SCANPIX

Euroala rahandusministrite kohtumisel Brüsselis lepiti teisipäeva varahommikul kokku Kreeka teise abipaketi eraldamises, teatasid ühenduse ametnikud.

Ametnike sõnul jõuti üksmeelele pärast pea 12 tundi väldanud pingelisi kõnelusi. Abipaketi suurus jäi viimastel andmetel varem kokkulepitud piiridesse ehk püsis 130 miljardi euro tasemel.

Lisaks sellele soostuvad erakreeditorid kandma maha umbes 107 miljardi euro väärtuses Kreeka võlakirju, teatas panku esindav Rahvusvaheline Rahandusinstituut (IIF).

Eurotsooni juhi, Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri sõnul tuleb Ateenal eurotsooni partneritelt laenu saamiseks täita veebruari lõpuks üksjagu eeltingimusi. Nõudmiste rahuldamist kontrollitakse märtsi alguses toimuval eurotsooni kohtumisel.

Uuelt abipaketilt ei oodata Kreeka süvenevate majandusprobleemide kiiret lahendamist. Selle asemel seisavad kreeklased silmitsi aastatepikkuse kokkuhoiu ja jõupingutustega, et oma majandus jälle käima saada.

Rahandusministrite esmaspäevase kohtumise üheks peateemaks oli Kreeka riigivõla restruktureerimine, see peab aastaks 2020 taanduma 120,5 protsendini Kreeka sisemajanduse kogutoodangust.

Kreekal on abirahaga kiire, sest 20. märtsil tuleb tal tasuda 14,4 miljardit eurot vanu võlgu ja selleks on tal vaja uut laenumakset. Valdav osa eeldatavast abirahast kulub Kreeka võlakirjade väljavahetamisele, pangandussektori stabiliseerimisele ja intresside tasumisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles