Tere piimatööstuse aktsiad arestitud

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda 2010. aasta suvel, mil ta asus suuromaniku kohalt Eesti juhtiva piimanduskontserni Tere juhatuse esimeheks.
Oliver Kruuda 2010. aasta suvel, mil ta asus suuromaniku kohalt Eesti juhtiva piimanduskontserni Tere juhatuse esimeheks. Foto: Toomas Huik

Kohus on Eesti juhtiva piimatööstuse Tere aktsiad arestinud, sest haldur soovib nõuda neid tagasi Oliver Kruuda valdusfirma Luterma pankrotipessa.

Luterma pankrotihaldur Veli Kraavi esitas hagi Tere aktsiate tagasinõudmiseks juba mullu novembris, kuid seni pole saanud lahendust küsimus, kas hagi menetlemiseks tuleb tasuda umbes 100 000-eurone riigilõiv.

Pankrotihaldur ütles reedel, et peab seda võlausaldajatega arutama. Kohus neid riigilõivu tasumisest ei vabastanud.

Kraavi lisas, et kuna Tere aktsiad on juba niigi laenuandja Nordea heaks panditud, siis tuleb nagunii hinnata, kui palju Tere aktsiate edukas tagasitulek Luterma pankrotipessa võlausaldajaile raha annab.

«Üritame Tere aktsiad tagasi võita ja uuesti kallimalt müüa, et võlausaldajad raha tagasi saaksid,» lausus ta.

Hulgaliselt võlanõudjaid

Tere aktsiad liikusid Luterma omandusest Nordea panga esindajakontole eelmise aasta alguses. Kruuda on seda lüket ise põhjendanud sooviga viia Tere võlausaldajate nõuete eest varjule. Luterma pankrot kuulutati välja juba mullu aprillis.

Kruuda firmade jurist Allan Viirma tegi kõik selleks, et Luterma pankrotti edasi lükata, kuid hoolimata vaidlustamistest on kohtu otsus Luterma maksujõuetuse kohta siiski jõustunud. Veel mullu kevadel kinnitas Viirma kohtus, et Kruuda suudab võlausaldajatega kokkuleppele jõuda ja Luterma pole tegelikult maksejõuetu.

Mõni aasta tagasi oli Luterma üks Eesti tähelepanuväärsemaid ettevõtteid, mille omanduses oli kommivabrik Kalev, piimatööstus Tere, Tallinna koolide renoveerimise leping ning ambitsioonikas meediaäri. Luterma endine ärinimi oli Kalev ja see ettevõte oli Tallinna börsil noteeritud.

Praegu on hiilgusest järel vaid 66,43 miljoni euro väärtuses võlanõudeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles