Raivo Vare: välis­investoreid tuleb meelitada

Raivo Vare
, endine teede- ja sideminister, transiidiekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare
Raivo Vare Foto: Peeter Langovits
Postimees küsis ettevõtjailt ja majandusekspertidelt, millised peaksid olema valitsuse sammud elavdamaks kiratsevat Eesti majandust. Alljärgnev on endise teede- ja sideministri, transiidiekspert Raivo Vare arvamus.

Riik peab tegema ekspordile suuremaid toetusi. Viimane nelja miljardi projekt (majandusministri idee toetada ettevõtjaid - toim) ei ole kindlasti piisav, kuid abiks ikka. Ekspordiga tegelevatel ettevõtetel on praegu väga raske omakapitalist finantseerida, ja pankadega on seis raske. Rahapuudusest üle saamiseks peaks riik aitama, mõned ettevõtted personaalselt välja valima ja neile pankade vahendusel laenu andma. Ma mõtlen siin ennekõike masinaehituse ja elektroonikaga tegelevaid ettevõtteid, mingil määral ka IT-valdkonda, kuid siin ei ole rahavajadus nii suur.

Välisinvesteeringute soodustamiseks piisab ainult maksupoliitika veelgi soodsamaks muutmisest. Soome, Norra, Rootsi ja Taani ettevõtted vaatavad taas, et kus neil oleks odavam toota, ja me peaks neid ahvatlema. Näiteks kas või sellega, et riik annab investori kasutusse maa mõneks ajaks nullhinnaga ning ehitab oma kuludega vajaliku juurdepääsutee ja muu infrastruktuuri. Pluss veel tööjõu väljaõpe võiks toimuda riigi kulul ja igasugune õpetamise protsess tuleks maksust üldse vabastada. Küsimus on praegu selles, et kas istume kriisi ajal sügavas augus või proovime laineharjale hüpata.

Lihtsa inimese seisukohast vaadates peaks riik muidugi kiirkorras tegelema SMS-laenu teemaga. Need olid probleem juba heal ajal ja neist saab tragöödia halval ajal, kui laenudega hädas ja töö kaotanud inimesed neid meeleheites võtma hakkavad. Riigikogu peaks tegema läbi kolmepäevase käigu ja võtma vastu seaduse, mis paneks laenutaotluse ja väljastamise vahele nelja päeva pikkuse perioodi, samuti oleks nõutav tehingupoolte vaheline silmside ja näiteks abikaasa nõusolek. See hoiaks ära palju pahandust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles