Indrek Neivelt: Tallinna tax-free kaubandus meelitaks Vene turiste

Indrek Neivelt
, Hansapanga eksjuht, ehitus­ettevõtte Merko nõukogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt.
Indrek Neivelt. Foto: Peeter Langovits.
Postimees küsis ettevõtjailt ja majandusekspertidelt, millised peaksid olema valitsuse sammud elavdamaks kiratsevat Eesti majandust. Alljärgnev on Hansapanga eksjuhi ja ehitus­ettevõtte Merko nõukogu liikme Indrek Neivelti arvamus.

Ma olen varemgi rääkinud, et Tallinna peaks looma Peterburi turistide siia meelitamiseks tax-free süsteemi. Pangu mõned inimesed sellega piirile tegelema ja asi toimib. Pakun, et see süsteem tooks meile aastas juurde 200 000 Vene turisti, arvutagu igaüks ise, kui suurt lisatulu see tuua võib. Miks peab Vene turist käima sisseostudel Helsingis?

Teine variant oleks pakkuda välismaalastele, näiteks rootslastele siin soodsat järelraviteenust. See oleks samuti miljardeid sisse toov projekt. Eesti ettevõtluse päästmiseks on meil vaja insenere, kuid neid vähem kui kümne aastaga välja ei koolita. Nii et siin midagi kiirelt ei muutu. Lahendus oleks, et ettevõtted muutuvad ekspordi suunal müügimeesteks. Ettevõtteid on meil palju, kui neist mingi osa hakkab ekspordile keskendudes vaikselt käivet kasvatama, oleks seegi juba abiks. Jutu mõte on selles, et peame oma eksportijaist rohkem lugu pidama. Neist rohkem rääkima.

Algatuseks oleks hea kas või see, kui president annaks järgmise viie aasta jooksul riiklikke ordeneid vaid eksportööridele. Ma rääkisin juba aasta tagasi, et kaks aastat tagasi koostatud koalitsioonileppes pole sõnagi ekspordist. Ja seda olukorras, kus meie jooksevkonto puudujääk oli 18 protsenti. Siis oli kinnisvaraarendaja jube kõva mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles