Jüri Käo: riigiametnikele 15-protsendiline palgakärbe

, suurettevõtja, Tallinna Kaubamaja ja Norma suuromanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Käo
Jüri Käo Foto: Peeter Langovits
Postimees küsis ettevõtjailt ja majandusekspertidelt, millised peaksid olema valitsuse sammud elavdamaks kiratsevat Eesti majandust. Alljärgnev on suurettevõtja Jüri Käo idee.

Mingit imerelva meil pole. Samas on selge, et kui meie valitsus siin midagi ei tee, siis lähemegi lõpuks pankrotti. See on ainus kindel stsenaarium. Ja pankroti puhul annab Eestis tulevikus korraldusi juba IMF, kes käsib tõenäoliselt käibemaksu tõsta. Ühesõnaga juhtuvad meil umbes samasugused asjad nagu praegu Lätis. Seetõttu peaksid kõik koalitsioonierakonnad seljad praegu tugevalt kokku panema ja näitama üles riigimehelikkust.

Tuleb ära unustada, et see nõuab ebapopulaarseid otsuseid. Igal juhul peaksime peatama pensionitõusu, kärpima kaitsekulutusi ja alandama 15 protsendi võrra ka avaliku sektori palkasid. See palgakärbe peaks puudutama kõiki, alates Eesti Vabariigi presidendiga. Ei maksa karta, et palkade vähendamisega väheneb sisetarbimine ja nii kannatavad kaupmehed. Vastupidi. Praegune tarbimise vähenemine on tingitud inimeste hirmudest tuleviku ees. Raha inimestel on, sest deposiidid pankades ju kasvavad. Keegi peab inimestesse andma lihtsalt usku ja usaldust. Ning valitsusel on siin väga suur roll, peaministrist üksi jääb väheks.

Muidugi peaks ära tegema ka haldusreformi. Viimase kohta öeldakse, et see ei anna olulist rahalist võitu, kuid nii muudame riigi efektiivsemaks. Muidugi eeldavad need otsused, et riigikogu opositsioon peaks suutma ära unustada lühiajalise sõja taktika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles