Kristjan Lepik: eurost loobumise otsus Kreekas on tõenäoline

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lepik
Kristjan Lepik Foto: Toomas Huik

Investeerimisnõustaja Kristjan Lepik kahtleb, et Kreeka suudab majanduse konkurentsivõime taastada ning peab tõenäolisemaks äärmuslike jõudude võimuletulekut ja eurost loobumist.

«Pärast euroalaga liitumist 2001. aastal sai Kreeka ligipääsu väga odavale kapitalile – laenuraha odavnes, pankade finantseerimisvõime paranes ning lisaks voolasid riiki ELi toetused,» kirjutab Lepik euroblogis. «See kõik tõi kaasa mugava keskkonna, kus riigieelarve puudujääki sai pidevalt laenuga katta ning ise ei pidanud pingutama. Täna on Kreeka riigi kõrge võlakoorem väga suur probleem.»

Veel suurem probleem on Kreeka jaoks Lepiku hinnangul aga riigi madal konkurentsivõime. «Heal ajal kasvasid palgad liiga kõrgele ning globaalses keskkonnas ei ole Kreeka töötaja konkurentsivõimeline,» märgib Lepik. «Sellise konkurentsivõime languse puhul paraku enam lihtsaid lahendusi ei ole. Kreeka peab oluliselt tõstma töötundide efektiivsust (lühikese ajaga võimatu) või langetama palkasid. See viimane on hakanud ka toimuma, kuid palkade alanemine on siiski vajalik oluliselt suuremas mahus.»

Majanduslikust aspektist vaadatuna on Kreekal Lepiku sõnutsi vaja jätkata majanduse ravimisega konkurentsivõime taastamiseks vähemalt järgmised neli-viis aastat. «Kui lähtuda IMFi/ELi programmist, on see teostatav, kuid eeldab, et inimesed on valmis pikalt kannatama. Väga kahtlen, kas see on võimalik,» kirjutab Lepik. «Kui rahva kannatus katkeb, on võimalik äärmuslike jõudude saamine võimule ning koos sellega ka eurost loobumise otsus. Paraku on see ratsionaalselt vaadates tõenäolisem, kui see, et Kreeka suudab raske ravikuuri edukalt lõpuni viia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles