Euroopa põllumeeste katusorganisatsioon asus Balti riikide huve kaitsma

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsapõld.
Kapsapõld. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Euroopa põllumajandustootjate ja -ühistute katusorganisatsioon COPA-COGECA kinnitas pärast pikki ja keerulisi läbirääkimisi seisukoha ELi ühise põllumajanduspoliitika kohta, milles viidatakse ka Baltikumi madalatele põllumajandustoetustele.


COPA-COGECA tõdeb oma ametlikus seisukohas: «Komisjoni ettepanek otsetoetuste ümberjaotamise osas liigub õiges suunas. See nõuab siiski jätkuvaid läbirääkimisi, kuna mitmetes liikmesriikides, eriti Balti riikides, jääb hektaritoetuse tase ikkagi oluliselt madalamaks ELi keskmisest. Tuleb tagada kõikide põllumeeste õiglane ja võrdne kohtlemine, võttes arvesse erinevusi tingimustes.»

Konkreetsete riikide eraldi nimetamine ametlikus ühisseisukohas on esmakordne organisatsiooni 50-aastases ajaloos. Sellele eelnes tugev ja hästi koordineeritud selgitustöö Eesti, Läti ja Leedu põllumajandusorganisatsioonide poolt, samuti Balti riikide keerulise olukorra selgitamine ministrite tasandil.

Meie põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul on see on hea näide läbimõeldud lobby-tegevuse tulemuslikkusest ning tõhusa koostöö olulisusest riigi ja kolmanda sektori vahel.

Peamiselt uute liikmesriikide tugev vastuseis varem väljapakutud sõnastusele ei võimaldanud COPA-COGECA seisukohta detsembri alguses heaks kiita, nagu algselt oli kavandatud.

Viimase kahe kuu jooksul toimusid intensiivsed läbirääkimised, et dokument saaks siiski valdava enamuse liikmesorganisatsioonide toetuse. Lõplikku kompromisssõnastust olid eile valmis toetama ka mitmed riigid, kelle toetused ümberjagamise tulemusel tulevikus vähenevad.

Balti riikide nimetamine dokumendis on siiski vaid esimene konkreetne samm lõppeesmärkide saavutamisel. Baltimaade madalate otsetoetuste võrdsustamine teiste liikmesriikide põllumeeste toetustasemetega nõuab jätkuvalt pingelisi läbirääkimisi ja tugevat selgitustööd erinevatel tasanditel eeloleva aasta jooksul.

COPA-COGECA on Euroopa Liidu suurim ja mõjukaim põllumajandustootjate ja –ühistute esindusorganisatsioon, mis ühendab kokku 76 ELi riikide põllumajandusorganisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles