Schäuble vs Merkel: Kreeka pankroti poolt ja vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksa valitsus on lõhestunud Kreekale teise abipaketi andmise küsimuses: rahandusminister Wolfgang Schäuble nõuab Ateena pankrotti laskmist, kantsler Angela Merkel on kaljukindlalt selle vastu.

Saksa valitsuse ametnike sõnutsi võttis Schäuble mainitud kursi kahel põhjusel: esiteks Kreega paketi kasinusmeetmete pärast vallandunud kemplemise tõttu; teiseks seepärast, et mõned Kreeka poliitikud on keeldunud tõotamast, et toetavad diili ka pärast aprillikuiseid valimisi.

«Schäuble ei usu enam, et kreeklased tegudeni jõuavad,» ütles üks Merkeli partei ametnik. Ta lisas, et minister ei tahaks rohkem Saksa maksumaksjate raha Kreeka pakettidesse kallata.

Kantsleri kantseleist kinnitati, et Merkel ja Schäuble on ühel meelel, et Kreeka peab euroala nõudmistele alla kirjutama, enne kui pakett heaks kiidetakse. Kuid Financial Timesiga kõnelenud ametnik tunnistas siiski, et minister ilmutab «suuremaid kannatamatuse märke», kui kantsler.

Rahandusministeeriumist ei õnnestunud kommentaari saada.

Schäuble on Kreekat viimasel ajal vihastanud – ning pannud paljud Berliinis kukalt kratsima – oma avalike üleskutsetega, et Kreeka aprillikuised valimised tuleb edasi lükata ning panna paika hoopis tehnokraatlik valitsus, nagu seda tegi Mario Monti Itaalias.

Berliini ametnikud ütlesid, et sama juttu on Schäuble rääkinud ka suletud uste taga, rõhutades, et Kreeka liidritega diili tegemine võib olla mõttetu, kuna puudub garantii, et seda hiljem taas muuta ei tule.

Näib, et lõhe Schäuble ja Merkeli vahel ongi üks põhjusi, miks teise Kreeka paketi läbirääkimised venivad.

Eurotsooni rahandusministrid tulevad esmaspäeval Brüsselis kokku ja võivad uue abiprogrammi kinnitada. Kuid arutusel on ka võimalus, et kokku lepitakse üksnes Kreeka riigivõla restruktureerimise osas, andes Ateenale aprillini vaid vahelaenu.

Ametnikud ütlesid, et Merkel on jõuliselt Kreeka pankroti vastu – paljuski seetõttu, et selle tagajärjed teistele euroala riigivõlakirjadele ning Euroopa ja maailma finantssüsteemidele oleksid ettearvamatud.

Ametnikud olid veendunud, et Merkel paneb oma sõna maksma ja et Berliin võtab lõpuks siiski Kreeka paketti toetava seisukoha – kuigi duol võib kuni pühapäevani aega minna, et ühine keel leida.

Parlamendiliikmed muretsevad aga, et Schäuble pankrotinõuded võivad julgustada niigi tõrksaid valitsuskoalitsiooni rahvaesindajaid Kreeka paketti mitte toetama. Kreeka pakett nr 2 läheb Saksa parlamendi ette 27. veebruaril.

«Me peame saama seal enamuse ja Schäuble kursi tõttu läheb see loomulikult raskemaks,» ütles üks ametnik, kes märkis, et nurin parlamendis on pärast Berliini ja Ateena hiljutist sõnasõda valjenenud.

Isegi kui Merkel ei saaks parlamendis omade abil enamust, toetaksid teda ilmselt tugevalt opositsioonilised sotsdemokraadid ja rohelised – et Kreeka paketti mitte ohtu seada. Selline tulemus seaks aga küsimärgi alla valitsuse.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles