Gazprom langetas gaasihinda Euroopas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: Peeter Langovits

Gazprom langetas 10 protsendi võrra hindu oma Euroopa klientide pikaajalistes lepingutes, andes järele kasvavale survele lasta gaasihind naftahinna küljest lahti.

Gazpromi tegevjuhi asetäitja Aleksandr Medvedev ütles, et grupp nõustus küll hinnalangetusega, kuid keeldus kasvatamast hetkehindade osakaalu oma lepingutes.

«Meie partnerid palusid meil hinnad üle vaadata... ja me korrigeerisime oma valemi parameetreid, mis tõi kaasa keskmiselt 10 protsenti hinnalangust,» ütles ta.

«Uus hind tagab meie gaasile konkurentsivõime.»

Medvedevi sõnutsi tuli järeleandmine läbirääkimiste käigus mõnede Gazpromi suurimate klientidega, muuhulgas prantslaste GDF Suezi, Saksa Wingasi, Slovakkia gaasifirma SPP ja Türgi riikliku gaasitarnija Botasega.

Samm peegeldab seismilisi muutusi globaalsetel energiaturgudel: kildagaasi buum USAs on tekitanud olukorra, kus veeldatud maagaasi (LNG) laadungid suunduvad USA asemel Euroopasse – surudes alla hetkehindu kontinendi peamistes terminalides.

Gazpromi pikaajalised tarnelepingud on seotud naftahindadega, kuid odava LNG sissevool on andnud klientidele julgust nõuda hetkehindadele üleminekut.

Euroopas on gaasihinnad viimase kahe aasta jooksul suhteliselt samal tasemel püsinud, naftahind on aga samal ajal tormiliselt kerkinud. Seetõttu on võimendunud gaasi importijate vaevad, sest neid koormavad naftaga seotud hinnad.

Oxfordi energiauuringute instituudi gaasiekspert Jonathan Stern ütles, et hetkehinnad on viimasel kahel aastal olnud naftaga seotud hindadest keskmiselt 25 protsenti madalamad.

Kaks aastat tagasi soostus Gazprom siduma kuni 15 protsenti oma müügist hetkehindadega, kolmeks aastaks.

Sellest ajast alates on klientide surve jätkunud. Sakslaste Eon Ruhrgas ja RWE ning Poola riiklik gaasimonopol Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo on Gazpromi arbitraažikohtusse kaevanud, kuna hinnaläbirääkimised katkesid.

Stern ütles, et Gazprom kaotab lõpuks nagunii lahingu naftaga seotud lepinguhindade säilitamise pärast.

«Euroopa on teel hetkehindade suunas,» ütles ta ja lisas, et sama kehtib ka Gazpromi jaoks. Kohtuistungite ähvardusel tuleb firmal «mõista, et lõhet naftaga seotud hindade ja hetkehindade vahel tuleb vähendada».

Medvedev ütles, et Gazpromi Euroopa müük kasvas mullu jõuliselt, hinnasurvele vaatamata. 2010. aastaga võrreldes kasvas müük 138 miljardilt kuupmeetrilt 150 miljardile kuupmeetrile – ning seda ajal, mil Euroopa üldine gaasitarbimine langes 8 protsendi jagu.

Sterni sõnutsi tuli suur osa sellest kasvust Itaaliast, mis pidi korvama Liibüast tulemata jäänud gaasi.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles