Enamik Euroopa riike plaanib naiste ja meeste pensioniea võrdsustada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanema eas käivad naised meestest rohkem tööl
Vanema eas käivad naised meestest rohkem tööl Foto: SCANPIX

Ainult Bulgaaria, Rumeenia, Poola ja Sloveenia ei plaani naiste ja meeste pensioniiga võrdsustada. 18. liikmesriigis on naiste ja meeste pensioniiga võrdne juba 2020.aastal, 5 plaanib seda teha hiljem.

Eestis peaks selleks ajaks olema nii meeste kui naiste pensioniiga 64 ning edaspidi on kavas seda tõsta 65 aastani. See ei ole liikmesriikides seas aga üldse kõige kehvem olukord. Itaalias saavad nii naised kui mehed 8 aasta pärast pensionile alles 66 aasta ja 11 kuu vanuselt ning kasvavat eluiga silmas pidades on seda 2060. aastaks kavas tõsta 70 aastani,selgub Euroopa Komisjoni valgest raamatust.

Bulgaaria, Poola ja Rumeenia naised saavad aga ka 2020. aastal pensionile minna aga juba 60-aastaselt.

Valges raamatus toonitatakse samas, et pensioniea võrdsustamisel tuleb üle vaadata ka erinevused naiste ja meeste sissetulekute vahel ning selle kohapealt tuleks leida mõistlik tasakaal töö- ja pereelu vahel. Kui laste kasvatamine ei maksaks kätte väiksemate sissetulekute näol, leevendaks see pensionisüsteemi muresid ka kaudselt, kuna võiks kaasa aidata iibe tõusule ja tööealise elanikkonna suurendamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles