Kreeka majandusminister ei poolda ennetähtaegseid valimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michalis Chrysohoidis.
Michalis Chrysohoidis. Foto: SCANPIX

Kreeka ei peaks korraldama ennetähtaegseid valimisi ja peaminister Loukas Papadimos peaks jääma ametisse 2013. aastani, ütles majandusminister Michalis Chrysohoidis neljapäeval avaldatud usutluses.

«Me oleme veendunud, et valimised tuleks läbi viia 2013. aastal parlamendi praeguse ametiaja lõppedes,» ütles minister kolmapäeva õhtul Frankfurdis välisajakirjanikele.

Chrysohoidise sõnul on see kogu tema sotsialistliku PASOK-i partei seisukoht.

Kreeka koalitsioonivalitsus teatas esmaspäeval, et ennetähtaegsed valimised toimuvad aprillis, kui vastuoluline ja keerukas teine võlapäästepakett on heaks kiidetud ja rakendatud.

Papadimos moodustas valitsuse pärast sotsialistist peaministri Georgios Papandreou tagandamist novembris. Ta on algusest peale öelnud, et ei kavatse olla ametis tervet kahte aastat, mis on parlamendil mandaadist üle jäänud.

Papadimose sõnul on ta võtnud endale ülesandeks pidada läbirääkimisi Ateena võla kustutamise ja uue 130 miljardi eurose Euroopa päästepaketi üle.

Chrysohoidis on seisukohal, et poliitilise stabiilsuse huvides tuleks valimised edasi lükata.

«Kreekal on praegu üks peaeesmärk ja see on kokkulepitud meetmete rakendamine,» et kriisist jagu saada ning Euroopa ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) partnerite abi kindlustada, rõhutas minister.

Ka stabiilsus on üks prioriteete, lisas ta, ja kui korraldada uued valimised juba varsti, «kaotab riik neli või viis kuud».

Peatsed valimised panid imestama ka Kreeka EL-i partnerid, kellele teeb muret küsimus, kas uus valitsus hakkaks ellu viima praeguse valitsusega kokku lepitud reforme.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble väljendas kolmapäeval raadiointervjuus kahtlust: «Kes saab kindlustada, et pärast valimisi, mille Kreeka parteid otsustasid aprillis läbi viia - ja minu meelest on see väga küsitav -, kes kindlustab, et Kreeka jääb selle juurde, milles me praegu kokku leppisime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles