Naftahind noolib 120 dollarit barrelist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toornafta hind püstitas eile kuue kuu tippmargi ja käis ära 120-dollarise barreli vahetus läheduses – põhjuseks hirmud, et maailma suuruselt kolmas naftaeksportija Iraan võib ennetada embargot ja peatada ekspordi Euroopa Liitu.

Naftaturgu ehmatas Iraani riigitelevisiooni teade, et riik on peatanud müügi kuuele Euroopa riigile.

Esialgu lükkas Iraani naftaministeerium teate küll ümber, kuid ütles hiljem, et ei saa uudist ei kinnitada ega eitada.

Uudis lennutas naftahinnad teravalt üles, Brent käis ära 119,99 dollari juures barrelist, mis on kõrgeim tase alates möödunud augustist, mil Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) käskis oma liikmetel lasta käiku strateegilised varud – Liibüa sõjast tingitud tarnenappuse tõttu.

Pärast ministeeriumi eitusi andis hind järele ja jäi hiljem pidama 118,42 dollari peale barrelist, mis ikkagi tähendas 1,07-dollarilist tõusu.

Maaklerid ja analüütikud ei ole kindlad, kas riigitelevisioon ja uudisagentuurid lihtsalt eksisid või üritab Teheran testida naftaturu reaktsiooni ja demonstreerida Läänele oma võimu tõsta järsult naftahindu.

«See oli puhas hüpotees. Aga selge see, et kõik on närvis,» ütles üks mõjukas naftamaakler.

Iraani ingliskeelne riigikanal Press TV teatas, et riik on lõpetanud naftatarned Hollandile, Prantsusmaale, Hispaaniale, Itaaliale, Kreekale ja Portugalile.

Eriliselt sõltub Iraani toornaftast Kreeka.

Analüütikud ütlesid, et Press TV on Iraani valitsuse range kontrolli all ning arvasid, et veaga ei saanud siiski tegemist olla.

Barclays Capitali vanemstrateeg Londonis Paul Horsnell hoiatas kliente, et tarnekatkestuste risk kasvab ning madalate naftahindade peale ei maksa panustada.

Iraani uudisagentuur teatas, et Iraani välisministeerium on kutsunud välja nimetatud kuue riigi suursaadikud, protesteerimaks ELi sanktsioonide vastu.

Iraani parlament käib valitsusele peale, et Euroopa embargot tuleb ennetada ja eksport Euroopasse otsekohe peatada.

ELi keeld rakendub 1. juulist, viieks kuuks anti pikendust pidades silmas Kreeka, Hispaania ja Itaalia vajadust leida alternatiivsed tarneallikad.

Iraan on maailma suuruselt kolmas naftaeksportija, jäädes alla vaid Saudi Araabiale ja Venemaale.

IEA ütles, et võib katkestuste korral võtta kasutusele oma strateegilised varud.

USA energiaministeeriumi andmetel ostsid mullu Euroopas kõige enam Iraani naftat Itaalia ja Hispaania.

EL ostis keskmiselt 450 000 barrelit Iraani naftat päevas. Itaalia ja Hispaania ostsid vastavalt 180 000 ja 140 000 barrelit päevas.

Kolmandik Kreeka naftast tuli Iraanist.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles