VEB Fondi sertifikaadiomanikud: riigikogu otsustas kohtuotsust mitte täita

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu võttis täna 44 poolthäälega vastu otsuse likvideerida Riiklik VEB Fond ja panna fondi vara müüki, fondi sertifikaadiomanike sõnul tähendab otsus, et riik ei kavatse oma kohustust täita.

Valitsuse hinnangul ei ole riiklik VEB Fond suutnud sertifikaadiomanike õigusi kaitsta selliselt, et saavutatakse Nõukogude Liidu Välismajanduspangas ehk VEB pangas 1992. aastal blokeeritud kontode vabastamine.

Sertifikaadiomanikud lubavad nüüd pöörduda kaebusega riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi poole riigikogu otsuse tühistamiseks.

«Tänane riigikogu otsus ei aita kuidagi kaasa VEB Fondi sertifikaatide küsimuse lahendamisele. Vastupidi, riik sillutab sellega teed uuteks kohtuvaidlusteks ja riigile suure varalise kahju tekkimiseks,» ütles VEB Fondi sertifikaadiomanikke ASi Saare Kalur ja ASi Pärnu Kalur Holding esindav vandeadvokaat Indrek Leppik.

Ta lisas, et riigikogu liikmete hulgas on 44 isikut, kes leiavad, et siseriiklik kohtuotsus ei ole Eesti riigile täitmiseks kohustuslik.

«Tänane hääletus on demokraatlikus riigis lubamatu õigusrikkumine. Kohtuotsused on mõeldud täitmiseks,» ütles Leppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles