VEB fondi osakute omanikud esitavad riigile rahanõude

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saare Kaluri omanik ja juht Tiit Sarapuu kinnitab: kui riigikogu otsus jõustub pakutud kujul, pöörduvad nad rahanõudega otse kohtusse.
Saare Kaluri omanik ja juht Tiit Sarapuu kinnitab: kui riigikogu otsus jõustub pakutud kujul, pöörduvad nad rahanõudega otse kohtusse. Foto: Saarte Hääl

VEB fondi sertifikaatide omanikud otsivad kaitset presidendilt ja riigikontrollilt, sest leiavad, et täna riigikogus vastu võetav seadus ei taga neile õiglast hüvitist 20 aastat tagasi külmutatud raha eest.

Täna pärastlõunal peaks riigikogus olema teisel lugemisel otsuse-eelnõu, mis ütleb, et VEB fondi sertifikaadid hüvitatakse VEB fondi likvideerimisel teenitavast rahast.

VEBi sertifikaatide omanikud leiavad, et see ei taga nende nõuete hüvitamist, kuigi vastava kohustuse pani riigile mullu jõustunud kohtuotsus. Eile saatsid nõuete omanikud avaliku pöördumise president Toomas Hendrik Ilvesele.

Eelmisel nädalal esitasid nad avalduse riigikontrollile, et viimane kontrolliks VEB fondi likvideerimise seaduslikkust. Osakuomanikud soovisid, et riigikontroll teeks riigikogule ettepaneku muuta otsust nii, et nad saaksid hüvitise.

Osakuomanikud tahavad saada 20 aastat kinni hoitud raha eest viivist kaheksa protsenti aastas. Kui sertifikaatide väärtus on 11,3 miljonit euro­t, tähendab see intressidena 904 000 eurot aastas. Seega ähvardab riigikassat nõue, mille suurusjärk on võrreldav kunagise metsafirma Sylvester müügi järel puhkenud vaidlusega. Selle vaidluse riik kaotas.

Saaremaa ettevõtja, holding­firma Saare Kalur omanik ja juht Tiit Sarapuu ütles, et kui riigikogu otsus jõustub pakutud kujul, pöörduvad nad rahanõudega otse kohtusse. Saare Kaluril jäi Venemaa välismajanduspanka (Vnešekonombank ehk VEB) 150 000 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles