VEB Fondi sertifikaadiomanikud saatsid avaliku kirja presidendile

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Peeter Langovits

Kaks VEB Fondi sertifikaadiomanikku saatsid täna presidendile avaliku pöördumise, milles kutsuvad presidenti ära hoidma VEB Fondi likvideeriva eelnõu jõustumise, teatas suhtekorraldusbüroo Jugaste, Liiva ja Partnerid.

AS Saare Kalur ja AS Pärnu Kalur Holding kirjutavad pöördumises, et eelnõu loob õigusriigi jaoks ohtliku pretsedendi, mida üks demokraatlik riik ei tohiks endale lubada.

«Eelnõu vastuvõtmise korral lööb riigikogu templi JOKK-skeemile, millega riik hiilib kõrvale kunagi võetud kohustusest,» seisab tekstis.

Kolmapäeval riigikogus hääletusele tuleva eelnõuga soovitakse VEB Fondi sertifikaadiomanike nõuded rahuldada VEB Fondi vara müügist. Kohus on teinud samas kindlaks, et VEB Fondil vara puudub, seda kinnitab VEB Fond ka oma majandusaasta aruannetes.

ASi Saare Kalur ja ASi Pärnu Kalur Holding hinnangul soovib riik eelnõuga hiilida kõrvale kohtuotsuse täitmisest.

«Oleme hämmeldunud, kuidas riik kavatseb kasutada jõumeetodit, et pääseda kohustusest, mille ta on ise aastaid tagasi endale võtnud ning mille täitmist on hiljem nõudnud ka kohus,» kirjutavad nad pöördumises.

Tallinna ringkonnakohus langetas 2010. aastal otsuse, et riik peab leidma lahenduse VEB Fondi sertifikaatide reaalseks hüvitamiseks, kuid riik pole seda tänaseni teinud. 11. jaanuaril 2012 trahvis Tallinna ringkonnakohus riiki kohtuotsuse täitmata jätmise eest.

Sertifikaadiomanikud taotlevad kohtult riigi teistkordset trahvimist, sest kohtuotsuse tähtajast on möödunud üle kolme kuu ja otsus on endiselt täitmata.

Eesti pangad teostasid aastatel 1991-1992 välisvaluutaarveldusi enamasti NSVL Välismajanduspanga (Vnešekonombank ehk VEB) kaudu. 1992. aastal blokeeriti Eesti pankade kontodele jäänud raha. Pankade päästmiseks tõsteti riigikogu otsusega pankade bilanssidest VEB Fondi nende klientide nõuded, kellele tulid välislaekumised läbi Venemaa Välismajanduspanga. 20 aasta jooksul pole riik aga suutnud raha kätte saada ega hüvitanud VEB Fondi sertifikaatide omanikele nende vara.

Kokku taotlevad viis ettevõtet kohtu kaudu oma varade hüvitamist, mille riik viis jõuga üle VEB Fondi. Nende nõuete koguväärtus on 4 870 686 USA dollarit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles