Riigi ja ametiühingute tüli võib täna saada lahenduse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Veskimägi
Enn Veskimägi Foto: Toomas Huik

Ametiühingute ja tööandjate liitude tänasel kohtumisel leiti, et lähinädalail võivad liitude esindajad naasta töötukassa nõukokku.

Täna kohtusid IRL-i esimees Urmas Reinsalu, ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga ja tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi, et arutada töötukassa juhtimisega seotud ummikseisu.

Arutelu käigus jõuti seisukohale, et lähinädalail on võimalik taastada kolmepoolne töötukassa nõukogu normaalne töö, kuid see sõltub sotsiaalminister Hanno Pevkuri ja rahandusminister Jürgen Ligi täna avaldatavatest seisukohtadest.

«Meie näeme, et on võimalus olemas, kõik sõltub sellest, kuidas valitsus käitub. Kui taastatakse töötukassa nõukogu funktsioonid, mis on seadusesse kirjutatud, siis ma arvan, et on võimalik kõigis asjades kokku leppida,» ütles Eesti tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga lisas, et eelduseks on, et valitsus austab töötukassa otsuseid eelkõige maksemäära osas, kuna praegune valitsuse ühepoolne otsus, mis eiras töötukassa nõukogu ettepanekut maksemäära muuta, on ebaseaduslik.

«Põhisõnum, mida meie ootame, on see, et valitsus respekteeriks töötukassa nõukogu ja mitte ei käsitleks seda puudlina, kellele võib jagada käske ja keelde. Kui selline suhtumine domineerib, siis on naasmine väga raske,» nentis Taliga.

Taliga sõnul võiks kokkuleppe saavutamisel töötukassa kolmepoolne töö taastuda juba nädala pärast. Nõukogu on olnud otsustusvõimetu mullu detsembri lõpust, mil tööandjate ja ametiühingute esindajad end sealt protesti eesmärgil taandasid.

Tüli sai alguse sellest, et valitsus arvas töötukassa reservid riigikassa hulka ning ei soostunud nõukogu otsusega töötuskindlustuse maksemäära langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles