Homme algab tulu deklareerimine

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet hakkab enammakstud raha tagasi maksma 28. veebruaril.
Maksuamet hakkab enammakstud raha tagasi maksma 28. veebruaril. Foto: Pm

Enam kui 600 000 inimesel tuleb eeloleva seitsme nädala jooksul täita tuludeklaratsioon, esmakordselt tuleb seda teha eurodes.
 


Maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet ütles, et eeldatavasti esitab 2011. aasta tulude kohta deklaratsiooni 645 000 inimest, kellest umbes 94 protsenti teeb seda elektrooniliselt. 2010. aasta eest deklareeriti tulusid ligi viis miljardit eurot ja riigil tuli tagastada enam makstud tulumaksu 100 miljonit eurot.

Lisaks maksuvabale tulule 1728 eurot aastas, mida saavad maksustatavast tulust maha arvata kõik inimesed, võivad pensionärid taotleda maksuvaba tulu mahaarvamist veel 2304 eurot.

Elatist ei saa maha arvata

Lapsevanemad võivad iga lapse eest arvestada 1728 euro maksuvaba tuluga, kuid see soodustus rakendub teisest lapsest peres.

Ka saab maksustatavast tulust maha arvata koolituskulusid ja eluasemelaenu intresse kuni 3196 euro eest, kuid mitte rohkem kui 50 protsenti tulust. Järgmisel aastal on selle soodustuse ülempiir kolmandiku võrra väiksem.

«Ülempiir langeb alles siis, kui hakatakse deklareerima 2012. ehk praegust aastat, siis on see piirang 1920 eurot, tänavu deklareerides saab eelmise aasta eest rohkem soodustust kasutada,» ütles Osvet. Õppelaenuintressidelt ei saanud maksuvabastust juba eelmisel aastal.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis märkis, et valitsus on pidevalt kärpinud võimalusi teha mahaarvamisi maksustatavast tulust. «Tulumaksuseaduse muudatused kajastavad valitsuskoalitsiooni maksupoliitikat – kärpida soodustusi ja erandeid,» lausus Lehis.

«Riigi huvi neid kärpida seisneb ka selles, et kogu tulumaksutagastus nendest mahaarvamistest kaetakse riigile laekuva tulumaksu arvel. 2009. aastal oli selle tõttu kuni augustini riigile laekuv füüsilise isiku tulumaksu osa negatiivne,» lisas Lehis.

Negatiivne tähendab seda, et riik tagastas rohkem, kui laekus tulumaksu. Suurem osa tulumaksu laekumisest läheb omavalitsustele.

Üks soodustus kaob tänavu veel – makstud elatist ei saa enam maha arvata. Elatise eest ei pea aga selle saaja tulumaksu enam tasuma.

Muutused annetuste osas

Samuti peab meeles pidama, et eluaseme müügilt tuleb tasuda tulumaksu, kui müüja vahetab oma eluaset sagedamini kui iga kahe aasta tagant. «Prognoositavalt ei suurene selle sätte tõttu maksukohustus. Üldiselt ikka väga tihti eluaset ei vahetata,» märkis Osvet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles