Ettevõtjad: jätame pensionitõusu ära ja kärbime kaitsekulutusi

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Arakas.
Viljar Arakas. Foto: Peeter Langovits

Kui äriliidrid saaksid riigieelarvet rappida, jätaksid nad ära pensionitõusu, vähendaksid kaitsekulutusi ja alandaksid viiendiku võrra avaliku sektori palkasid.


Investeerimisfirma Eften Capitali juht Viljar Arakas arvab, et esmalt peaks minema sotsiaalministeeriumi 43-miljardilise eelarve kallale, kirjutab

Äripäev

.


«Külmutaksin igat liiki sotsiaaltoetuste kasvu, olgu selleks pensionid, vanemahüvitis või mõni muu «püha lehm»,» sõnas Arakas.

Arakas võtaks matti kaitseministeeriumi 5,2-miljardilisest eelarvest. «Kaitseministeeriumi kulud on praegu 5,227 miljardit krooni, mis on 2 protsenti SKTst. Kui vähendada kaitsekulutusi miljardi võrra, jõutakse umbes 1,6 protsendini SKTst, see peaks olema mõistlik,» usub Arakas.

Tema sõnul peaks kriitiliselt hindama ka õpetajate 8-protsendilise palgakergitamise põhjendatust. «Samas tuleb õpetajate palka osaliselt vaadata kui investeeringut Eesti tulevikku. See oleks üks viimaseid valdkondi, kust kärpida, kuid kärpeid tegemata ei saa siingi,» lisas ta.

Suurinvestor Jüri Käo hoiaks haridusvaldkonna investeeringutest kümne küünega kinni, kuid haldusreformi teeks jõuga ära.

Ka Käo läheks sotsiaaltoetuste ja avaliku sektori palkade kallale. Viimaseid kärbiks ta 15 protsenti ning lisaks sellele koondaks ka töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles