LAV võtab kasutusele Mandela portreega rahatähed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Mandela pildiga rahatäht.
Nelson Mandela pildiga rahatäht. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariik võtab kasutusele ekspresident Nelson Mandela portreega rahatähed, märkides tema vanglast vabanemise 22. aastapäeva.

«Mul on au ja heameel teatada, et uued Lõuna-Aafrika rahatähed kannavad president Mandela, vaba ja demokraatliku LAV esimese presidendi kujutist,» ütles praegune riigipea Jacob Zuma Pretorias laupäeval pressikonverentsil.

Rahatähtedel on kujutatud Mandelat 1990. aasta paiku, mil tema vabanemine vanglast tähistas apartheidi režiimi langemist ja uue, demokraatliku LAV tõusu.

Uued kupüürid vahetavad välja viie tähtsaima safarilooma - pühvli, elevandi, leopardi, lõvi ja ninasarviku - kujutisega paberrahad, mis võeti kasutusele 1992. aastal, kaks aastat enne seda, kui Mandela valiti riigi esimeseks mustanahaliseks presidendiks.

Kõik viis uut rahatähte - 10, 20, 50, 100 ja 200 randi - kannavad nüüd esiküljel Mandela portreed. Ametnikud ei ole veel avalikustanud, mis on kujutatud rahatähtede tagaküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles