Kreeka valitsus kiitis ühehäälselt säästukava heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp.
Kreeka lipp. Foto: SCANPIX

Kreeka valitsus kiitis laupäeva varahommikul ühehäälselt heaks uue kokkuhoiumeetmete kava, mida riigil on vaja uue 130 miljardi euro suuruse päästepaketi saamiseks, teatasid võimuesindajad.

«See sai allesjäänud ministritelt ühehäälse heakskiidu,» kinnitas peaministri nõunik. Riigi parlament hääletab säästumeetmete vastuvõtmise üle pühapäeval.

Koalitsiooni kuuluv parempopulistlik partei LAOS teatas reedel, et ei toeta täiendavaid kärpeid, mida nõuavad Euroopa Liit, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank, ning kuus ministrit esitasid seepeale lahkumisavalduse.

Kreeka peaminister Loukas Papadimos hoiatas seejärel, et võlgades siplevat Kreekat ootab maksejõuetuse korral «kontrollimatu kaos».

«Korratu maksejõuetus paiskaks meie riigi katastroofilisse seiklusse,» ütles Papadimos. «See tekitaks kontrollimatu majanduskaose ja sotsiaalse plahvatuse... see on ajaloolise vastutuse tund.»

Soome Euroopa Liidu asjade minister Alexander Stubb väljendas reedel rahulolematust Kreekaga, mis ei ole suutnud piisavalt kiiresti rakendada kärpemeetmeid, et tagada endale teine suur päästepakett.

Umbes 130 miljardi euro suurune pakett on suurem kui ELi aastaeelarve, mis on umbes 125 miljardit eurot, osundas Stubb.

Kreeka valitsuse uue kärpekava vastu protestijatel tekkis reedel Ateena kesklinnas kähmlus märulipolitseiga.

Telekaadrid näitasid, kuidas kapuutsides ja mootorrattakiivritega noorukid Syntagma väljakul kive haarasid ja nende poole lennutasid. Käiku läksid ka süütepommid. Politsei vastas pisargaasiga.

Vähemalt üks inimene sai kokkupõrkes viga.

Politsei teatel rünnati meeleavalduse ajal korravalvureid vähemalt kahes kohas.

Meeleavaldus oli osa ametiühingute väljakuulutatud 48-tunnisest streigist ja sellest võttis osa 7000 inimest.

Streigitakse uute säästumeetmete vastu, milles kolme valitsuskoalitsiooni juhid neljapäeval kokku leppisid, et kindlustada Kreekale 130 miljardi euro suurune päästepakett, mida on hädasti vaja riigi maksejõuetuse vältimiseks.

Esialgsete andmete ja parteidest välja imbunud teabe põhjal on kavas 22-protsendine miinimumpalga kärbe ja koondatakse 15 000 avaliku teenistuse töötajat. 2015. aastaks peab avaliku sektori töötajate arv kahanema 150 000 võrra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles