Kreeka eelarvediilis avastati suur auk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: Priit Simson

Euroala rahandusministrid ehk nn eurogrupp lükkasid tagasi Kreeka täiendavate eelarvekärbete paketi, milles avastasid 325 miljoni eurose «augu».

Kreeka rahandusminister saadeti tagasi Ateenasse uute nõudmiste ja pakilise tähtajaga.

Vastutasuks abipaketi nr 2 eest nõutakse kreeklastelt täiendavaid 325 miljardi euroseid eelarvekärpeid, parlamendi heakskiitu ulatuslikule reformipaketile ning riigi juhtivate poliitikute tõotust, et nad austavad oma lubadusi ka pärast aprillikuised valimisi.

Ühtlasi hoiatas eurogrupp, et võib otsustavamalt sekkuda Kreeka majandusse, parandamaks maksukogumist ja kiirendamaks riigivarade müüki.

«Ühesõnaga: enne rakendamist ei tule rahastamist,» ütles eurogrupi juht ja Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker, kurtes selle üle, kuidas Ateena ikka ja jälle oma sõna murrab.
Kui Kreeka täidab tingimused, tulevad rahandusministrid taas kokku kolmapäeval, et laenulepe alla kirjutada.

Meeleolud Brüsselis olid teravaks kontrastiks eufooriale, millega Kreeka poliitikud eile hommiku poole oma diili tutvustasid, mida nimetasid lahenduseks nädalaid kestnud kemplemisele.
Samal ajal hoogustub Ateenas vastupanuliikumine. Sotsialistist asetööjõuminister Yannis

Koutsoukos astus tagasi, väites, et see pakett «on töörahvale liiga valus».

Täna algab Kreekas 48-tunnine üldstreik – juba teine sel nädalal.

Küsimuse peale, kas Kreeka parlament – mis hääletab pühapäeval – võib valmistada pettumuse, näitas Juncker aga üles ülimat enesekindlust: «Vastus on lihtne: Kreeka parlament ei hülga paketti.»
Kreeka rahandusminister Evangelos Venizelos lisas: «On raskete otsuste aeg. Peitu pugeda ei saa keegi.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles