Kreeka juhid jõudsid viimasel minutil kokkuleppele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellal kui Kreeka juhid jõudsid kärbetes kokkuleppele, kuulutasid riigi suuremad ametiühingud taas välja 48-tunnise üldstreigi.
Sellal kui Kreeka juhid jõudsid kärbetes kokkuleppele, kuulutasid riigi suuremad ametiühingud taas välja 48-tunnise üldstreigi. Foto: AFP

Kreeka valitsusparteid jõudsid vähem kui neli tundi enne Euroopa rahaliidu rahandusministrite kohtumist reformide ja kokkuhoiumeetmete suhtes kokkuleppele ja tee teise laenupaketi saamiseks peaks nüüd valla olema.

Eesti valitsus alustas eilset istungit tavapärasest tund aega varem, sest eeldati, et on vaja heaks kiita Kreeka abistamise koostöömemorandumi eelnõu, et esitada see kohe ka riigikogule.

Istungi toimumise ajaks polnud veel mingit memorandumit ja selleks ajaks polnud ka Kreeka juhid meetmete suhtes veel kokkuleppele jõudnud.

«Ajalugu on näidanud, et Kreekas jõutakse kokkulepeteni viimasel minutil,» ütles Bloombergile investeerimisfirma AMP Capital Investors investeeringute peastrateeg Shane Oliver.

Ametlikult jõudis uudis avalikkuse ette Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi suu läbi. «Kreeka peaminister helistas mulle mõne minuti eest ja ütles, et kokkulepe on saavutatud ja suuremad parteid toetavad seda,» ütles Draghi eile toimunud keskpanga nõukogu koosoleku järgsel pressikonverentsil.

Kreeka poliitikute nõustumine reformikavaga oli eelduseks juba oktoobris kokku lepitud teisele, 130 miljardi euro suurusele päästepaketile, mida Kreeka vajab maksejõuetuse vältimiseks. 20. märtsil tuleb Kreekal lunastada 14,4 miljardi euro eest võlakirju (koos intressidega 17 miljardit eurot) ja selleks on riigil vaja uut laenumakset.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles