EAS ennustab: Vene turistide arv kasvab veelgi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Möödunud aasta oli majutusettevõtetele edukas – siin peatus rohkem turiste kui kunagi varem. Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso loodab turistide, eriti just Vene turistide arvu kasvu ka tänavu.


«Seda siis, kui meil hakkab lendama Aeroflot ja Estonian Air paneb liine juurde. Kui laevaühendus hakkab olema veelgi tihedam. Varem või hiljem tuleb ka viisavabadus,» ütles ta ning lisas, et tõenäoliselt hakkab teise uue firmana Venemaalt Eestisse lendama ka UTair. Mutso prognoosib, et Vene turistide arv kasvab tänavu 30–40 protsenti.

Seni on Vene turistide puhul suurimaks probleemiks olnud siiasõidu võimaluste vähesus ja transpordi kõrge hind. «Näiteks rongiga Moskvast Tartusse tulla on kaks korda kallim kui lennukiga. Kui lihtsad ja soodsad ühendused Venemaaga kasvavad, kasvab ka turistide arv,» leidis Mutso. Ta lisas, et maikuust hakkab Peterburi ja Tallinna vahel sõitma rong, mis olukorda parandab.

Statistikaameti juhtivstatistiku Helga Laurmaa sõnul võib Eesti majutusasutustes ööbivad turistid jagada tinglikult kolme suurde gruppi: Eestist (34 protsenti), Soomest (31 protsenti) ja kõikidest ülejäänud riikidest pärit turistid (35 protsenti).

«Kui varasematel aastatel olid muudest riikidest saabunud turistide pingereas esikohal Rootsi ja Saksamaa, siis alates 2009. aastast on selle koha saanud Vene turistid,» möönis Laurmaa. Majutuskohtades viibinud Vene turistide arv kasvas mullu 43 protsenti.

Üldse ööbis mullu Eesti majutuskohtades 203 204 Vene turisti, sealhulgas jaanuaris 30 000 ja detsembris 24 000 Vene inimest.

Oluline on siinkohal märkida, et need 203 204 Vene turisti on vaid see osa naaberriigist tulnutest, kes on ööbinud tasulistes majutusasutustes. Turismiarenduskeskuse direktori sõnul ööbib ligikaudu 70 protsenti Eestisse tulnud venelastest hoopis kas sugulaste või tuttavate juures. Seega on Venemaalt Eestisse tulnute arv tegelikult palju suurem, ent statistikas see ei kajastu, kuna arvestust peetakse pigem siia jäetud raha üle.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles