Majanduskasv eelmise aasta lõpus aeglustus

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2011. aasta IV kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 4 protsenti.

2011. aastal kasvas majandus eelmise aastaga võrreldes 7,5 protsenti, teatas statistikaamet.
Eelmise kvartaliga võrreldes vähenes IV kvartali sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT 0,8 protsenti. Sellele eelnes kahes kvartalis kasvu aeglustumine. Viimati vähenes SKT eelmise kvartaliga võrreldes 2010. aasta I kvartalis.

Viimase pooleteise aasta jooksul mõjutas majanduskasvu enim töötlev tööstus. Selle tegevusala lisandväärtuse kasv tugines eelkõige toodangu ekspordi kiirele kasvule. 2011. aasta IV kvartalis aeglustus aga töötleva tööstuse kaupade ekspordi kasv järsult peamiselt arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete väljaveo vähenemise tõttu. Selle tulemusel aeglustus ka töötleva tööstuse lisandväärtuse kasv.

Esialgsete arvutuste järgi pidurdas IV kvartalis SKT kasvu enim töötlevas tööstuses, energiatootmises ja kinnisvaraalases tegevuses loodud lisandväärtuse kasvu kiire aeglustumine või vähenemine.
SKT kasvu toetas enim ehituses loodud lisandväärtuse kiire kasv.

Ehituse kasvu tagasid peamiselt hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööd. Suurem mõju oli veel kaubanduse, info ja side ning põllumajanduse ja metsamajanduse tegevusalal loodud lisandväärtuse kasvul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles