Eestlane unistab vabadust ja hüvesid pakkuvast tööst

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Express Posti lehekandja töökuulutus oli mullu CV-Online’is enim vaadatud. Lehekandja Vahur Võrel teeb seda lisatööna, ilmselt oli paljudel huvilistel sama eesmärk.
Express Posti lehekandja töökuulutus oli mullu CV-Online’is enim vaadatud. Lehekandja Vahur Võrel teeb seda lisatööna, ilmselt oli paljudel huvilistel sama eesmärk. Foto: Peeter Langovits

Raskematel aegadel tasub unistada ilusast tulevikust ja paremast tööst, kuid personalifirmade kogemus näitab, et enim kandideerivad Eesti inimesed praegu teenindaja ametikohale.


Võib öelda, et unistuste ja tegelikkuse vahel laiub kuristik. Nimelt saab personalifirmade küsitluste põhjal teha kokkuvõtte, et eestlane unistab Pärnu või Tallinna kesklinnas asuvast heast töökohast, 20 000-kroonisest palgast, võimalusest ise otsustada ja paindlikust töögraafikust.

Tegelikult kandideerivad tööotsijad aga enim konkurssidel, kus otsitakse kaupluse müügikonsultanti, autojuhti-ekspediitorit, laotöötajat, klienditeenindajat ja info registraatorit.

CV Keskuse ärijuht Kadri Johanson tõdes, et ideaaltöödeks on neid raske nimetada, pigem on tegemist Eesti tööturu olukorrast tingitud eripäraga. «Enamasti ei ole väga populaarsetes tööpakkumistes erioskuste nõudeid ning ka keelteoskust ei toonitata,» nentis Johanson.

Näiteks oli viimase kolme kuuga CV Keskuse viie populaar­sema tööpakkumise puhul ühele kohale tahtjaid 747–1590. Tegelik huvi oli aga veelgi suurem.

«Kõiki neid tööpakkumisi vaadati üle 10 000 korra, rekordiks kujunes 19 578 vaatamist 30 päeva jooksul,» lisas Johanson. Samas on populaarsetel pakkumistel siiski mitmed ühisjooned – palk on suhteliselt hea, lubadused isuäratavad ning firma mainekas.

Personalispetsialistid on veendunud, et päris üht kindlat eestlase unistuste tööd ei saagi välja tuua, sest ideaal on igal inimesel erinev. Kuid Johansoni hinnangul on enamiku jaoks unistuste amet see, kus hobi ja töö kokku langevad.

Ka CV-Online’i turundusjuht Raimo Matvere nentis, et praeguste konkursside kandidaatide arv ei peegelda alati seda, kui ihaldusväärse tööga tegemist on. «Enim kandideeritakse teenindajate kohtadele, mis ei ole suure tõenäosusega «unistuste tööd», vaid pigem oludest ja oskustest tulenevalt tehtud valik,» märkis Matvere.

Valdkonnad, mille vastu CV-Online’i tööpakkumiste puhul 2008. aastal enim huvi tunti, olid teenindus ning seejärel infotehnoloogia, avaliku sektori ametikohad, finants ja raamatupidamine ning juhtivad tööd.

«Kõige enam huvitutakse üllatuslikult tööpakkumistest Pärnus, seejärel Tallinnas ja Harjumaal, Tartus ja välismaal,» nentis Matvere.

Ettevõtetest tunti mullu CV-Online’i vahendusel suurt huvi näiteks Eesti Raudtee ja Eesti Energia tööpakkumiste, erafirmadest Nordea panga, ABB, Kalevi, MicroLinki ja Tallinki vastu. Riigisektori tippude seas olid statistikaamet, tööinspektsioon ja kaitseministeerium.

Unistuste töö


•    Töökoht mainekas suurettevõttes või riigiasutuses, mis asuks Pärnu või Tallinna kesklinna moodsas büroohoones. Ametikoht finants- või IT-valdkonnas


•    Piisav tegutsemisvabadus ja sõnaõigus, paindlik töögraafik, võimalus töötada kodus


•    Palk vähemalt 20 000 krooni (bruto), lisaks tulemustasu ja koolitused (sh välismaal) Hüvitised mobiilikõnede ja auto eest



TIPP-5


Enim loetud kuulutused CV-Online’is 2008. aastal:


1) Express Post – lehekandja


2) LKW Walter – rahvusvaheline transpordikorraldaja, väljaõpe (pakkumine välismaale)


3) MyFitness – müügijuht


4) Air Baltic – piletimüügiagent Tallinna esinduses


5) L`Oreal Baltic – Balti piirkonna müügi- ja turunduskoordinaator


Allikas: CV-Online
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles