Eesti teenis välisturistidelt mullu 1,2 miljardit eurot

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Priit Simson.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso sõnul sai Eesti möödunud aastal välisturismist tulu hinnanguliselt 1,2 miljardit eurot.

Mutso sõnul pole praegu lõplikku numbrit veel olemas, ent 2011. aasta esimese üheksa kuuga teenis Eesti välisturismist tulu 946,4 miljonit eurot ning kogutulu jääb hinnanguliselt 1,2 miljardi euro kanti. Välisturismist saadud tulu kasv võrreldes tunamullusega jääb Mutso hinnangul umbes 130 miljoni euro juurde.

Välisturistide arvu kasv eelmisel aastal oli turismiarenduskeskuse direktori sõnul väga suur – võrreldes üleeelmise aastaga külastas 2011. aastal Eestit 16 protsenti rohkem välisturiste. «Ka Lätis ja Leedus on olnud väga tugev välisturistide arvu kasv,» möönis ta.

Mutso tõi välja turismis kehtiva majandusega seotud rusikareegli – kui majandus kukub ühe protsendi võrra, siis turism kukub kaks, ja kui majandus kasvab ühe protsendi võrra, siis turism kasvab kaks protsenti. «Tegelikult oleme me väga sõltuvad sellest, kuidas majandus tervikuna Eestis läheb,» lisas ta.

«Kui rääkida aastast 2012 ette, siis jääb küsimärgiks, et kuidas see saab olema. Kui aasta viimastel kuudel andis Maailma Turismiorganisatsioon hinnangu, et kasv jääb Euroopas 2-3 protsenti ja maailmas 3-4 protsenti, siis nüüd, kui Euroopa Turismikomisjon tellis uue hinnangu, ja see saadi jaanuari lõpus kätte, siis tegelikult see kasv tõmmati hoopis allapoole põhjendusega, et majanduslik ebakindlus ei luba täna sellist optimistlikku prognoosi hoida,» selgitas Mutso.

Samas nentis ta, et Eesti ettevõtjate selle aasta alguse esialgsed andmed siiski kinnitavad, et ollakse jätkuvalt heal rekordkursil.

Välisturistide arvu kasvu ühe olulise põhjusena tõi Mutso välja lennuühenduse kasvu. «Eesti on ja jääb väga sõltuvaks lennuühendustest. Meil on 2011. aastal olnud kindlasti uus aeg lennundusmaastikul, kuna sellises jõulises mahus on tulnud turule odavlennufirmad,» ütles ta.

Positiivsete aspektidena tõi Mutso välja Tallinna lennujaama kiire arengu, olles kõige kiiremini kasvav lennujaam Euroopas. «Kindlasti kummardus ka nendele lendajatele, kes on suutnud majandusele vaatamata siiski uusi liine avada, kaasaarvatud Estonian Air, kes täna uue strateegia kohaselt võtab järjest julgemaid plaane ka 2012. aastaks,» lisas ta.

Mutso ütles, et lennuühenduste sageduste kasvamine, uute lennufirmade tulek ning Estonian Airi uus strateegia annab julge ootuse positiivseteks tulemusteks ka sel aastal.

«Kui keegi küsiks, mis on see põhjus, miks 2011. aastal turism kasvas, siis siin ei ole ühte põhjust. Siin ongi väga palju erinevaid põhjusi ja selle koomõju ongi selle tegelikult andnud,» möönis ta ning lisas, et oma rolli on muuhulgas mänginud nii parem ühendus Venemaaga, tugev mereühendus Soomega, euro kasutuselevõtt kui ka Tallinna kultuuripealinna sündmused ja kajastus välismeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles