Rootsi tõukas Soome Eesti ekspordis teiseks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Peamised riigid, kuhu Eestist 2011. aastal kaupu eksporditi, olid Rootsi (16 protsenti Eesti koguekspordist), Soome (15) ja Venemaa (11 protsenti).

Eksport suurenes kõikidesse peamistesse sihtriikidesse, enim aga Rootsi ja Venemaale (mõlemasse 0,5 miljardi euro võrra), teatas statistikaamet.

Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu, puittooteid ja mööblit, Venemaale mehaanilisi ja elektriseadmeid ning jooke ja alkoholi.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (13 protsenti Eesti koguimpordist), Lätist ja Rootsist (kummastki 11 protsenti).

Eesti koguimpordi suurenemist võrreldes 2010. aastaga mõjutas enim sisseveo suurenemine Lätist ja Rootsist (mõlemast 0,3 miljardi euro võrra). Soomest ja Lätist imporditi enim elektriseadmeid ja kütust, Rootsist elektriseadmeid ja sõidukeid.

2011. aastal oli Eesti kaubavahetuse puudujääk 0,6 miljardit eurot (2010. aastal 0,5 miljardit eurot).

Samas oli kaubavahetus ülejäägis kolme peamise ekspordi sihtriigiga Rootsi, Soome ja Venemaa ehk eksport nendesse riikidesse ületas importi. Suurim ülejääk tekkis kaubavahetuses Rootsiga (0,5 miljardit eurot).

2011. aasta detsembris eksporditi Eestist kaupu 948 miljoni euro väärtuses ja imporditi 990 miljoni euro eest. Võrreldes 2010. aasta detsembriga suurenes eksport 2 ja import 6 protsenti.

Võrreldes 2011. aasta novembriga eksport aga kahanes 12 ning import 10 protsenti.

Kuise languse ekspordis põhjustas peamiselt metallide ja metalltoodete väljaveo vähenemine, impordis aga nii keemiatööstuse tooraine ja toodete kui ka metallide ja metalltoodete sisseveo vähenemine.

Ekspordihinnad tõusid 2011. aastal 2010. aastaga võrreldes 10 protsenti, impordihinnad aga 11 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles