Võlausaldajad viisid kohtusse Werol Tehaste pankrotiavalduse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werol tehased.
Werol tehased. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Juba läinud nädalal seiskus õlipress ettevõtja Rein Kilgi Pere kontserni lipulaevas Werol Tehastes, eile viisid aga neli rapsiseemet tarninud võlausaldajat kohtusse Werol Tehaste pankrotiavalduse. Nõue on Postimehe andmetel üle kolme miljoni euro.


Vähe sellest, pankrotiavalduse esitajad süüdistavad Werolit sisuliselt varguses. Ühe Werol Tehaste pankrotiavalduse esitaja, Kevili Põllumajandusühistu juhataja Marek Linnutaja hinnangul on ettevõtte pankrot vältimatu ja ta ei usu enam Kilgi pidevatesse juttudesse kohe-kohe saabuvatest investoritest.

«Pankrotiavaldus läheb sisse täna (eil­e – toim),» lausus Linnutaja. «Avalduse taga on neli suuremat tarnijat, kellel on nelja peale saada üle kolme miljoni euro. Me ei näe enam muud võimalust – oleme istunud koos paar nädalat ja seni antud lubadused on jäänud lubadusteks.»

Kontserni lüpsilehm

Linnutaja sõnul pole võlad tarnijatele enam lihtsalt võlad tarnijatele, vaid puudutavad ka teisele ettevõttele kuuluva kauba müümist.

«Nimetan seda sulaselgeks varguseks,» lausus ta. «Oleme sõlminud nendega lepingu, et piimakarjakasvatajatele väärtuslik rapsikook tuleb meile kauba eest tagasi, aga nüüd juhtus nii, et meile kuuluv kook võeti lihtsalt laost ja vinnati ära, müüdi maha piiri taha.»

Kilgi jutud kohe-kohe saabuvatest tehase ostjatest on Linnutajale tuttavad, aga ta ei võta neid enam tõsiselt. Igale ettevõtlusest midagi teadvale inimesele on selge, et pankrotistuvat firmat pole võimalik mõistliku hinna eest müüa.

Kevili Põllumajandusühistu juhi hinnangul oli Werol Pere kontserni lüpsilehm, mis aitas eelmisel aastal veel kuidagi kogu kupatust ülal hoida.

Postimees vestles esmaspäeva õhtul ka ühe tundmatuks jääda sooviva Werol Tehaste töötajaga, kelle sõnul tekkis tööseisak tehases juba nädalavahetusel ja kestab tema andmeil terve nädala. Värsketel andmetel oli eile siiski tehases jälle tööpäev.

Allika sõnul ei ole Werolil mingeid probleeme toodangu turustamisega, häda on aga selles, et tehasel on hoolimata headest müügitulemustest krooniline rahapuudus.

Maksuvõlg kasvas

Rapsiseemne tarnijad ei müü Werolile enam midagi ilma ettemaksuta, raha kohe maksmiseks aga enam pole. «Tegelikult algasid jamad juba eelmise aasta kevadel ja vahepeal on olnud seemnepuuduse tõttu mitu seisakut,» lisas allikas.

Eelmisel kevadel lõpetas Werol ka rapsiseemet tarnivatele põllumeestele kevadise krediidi andmise, nagu varem tavaks oli. Weroli maksuvõlg oli hoolimata ajatamisest ehk tasumise kokkuleppest maksuametiga kasvanud 1. jaanuari 106 000 eurolt 3. veebruariks 231 000 eurole.

Maksehäireregistri andmeil on ettevõttel tasumata võlgu, mis ulatuvad septembrisse. Lisaks sellele tegeleb Weroliga läinudnädalase seisuga vähemalt kolm inkassofirmat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles