VKG sooviks omada vähemalt 30 aasta põlevkivivaru

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus
Põlevkivikaevandus Foto: Raigo Pajula

Põlevkivi töötlemisega tegelev Viru Keemia Grupp märkis keskkonnaministeeriumile Sonda uuringuväljal põlevkivi kaevandamise loa taotluse täiendamiseks saadetud kirjas, et ettevõtte tehtud ja plaanitavate investeeringute mõistlikkuse tagamiseks on vajalik põlevkivivaru olemasolu vähemalt 30 aastaks.

Tänavu tarbib VKG olemasolevates vanemates õlivabrikutes kaks miljonit tonni põlevkivi ja uues Petroter õlivabrikus 850.000 tonni põlevkivi. Teine uus õlivabrik on kavas valmis ehitada perioodil 2012–2014 ning sellest tulenevalt kasvab põlevkivi tarbimine aastaks 2014 3,7 miljoni tonnini. Peale kolmanda õlivabliku lisandumist kujuneb VKG põlevkivivajaduseks 4,3-4,55 miljonit tonni põlevkivi aastas, selgitas ettevõte.

Sonda kaevanduse, millele VKG praegu kaevandamisluba taotleb, plaanib ettevõte avada aastatel 2020–2024. Esimene toodang peaks sealt tulema 2025. aastal.

Aastani 2030 on Sonda kaevanduse tootlikkus VKG hinnangul 1,27 ja hiljem 2,77 miljonit tonni aastas. Sonda kaevanduse kaevandatavaks põlevkivivaruks hindab VKG 56 miljonit tonni ja seega ammendub kaevandus 22–23 aastaga.

Praegu VKG käsutuses oleva Ojamaa/Sompa kaevanduse varudest jätkub ettevõttele 14–19 aastaks.

VKG selgitas, et kuigi Sonda kaevanduse avamistoimingutega alustatakse alles pärast 2020. aastat, võtab projekteerimine ja seadusest tulenev planeeringute läbiviimine aega aastaid ja seepärast peab ettevõte põhjendatuks ja vajalikuks kaevandamisõiguste saamist Sonda uuringuväljale.

Käivitamisel olev VKG Ojamaa kaevandus peaks täisvõimsuse saavutama sellel aastal.

Lisaks kolme uue õlitehase rajamisele plaanib VKG ehitada ka rafineerimistehase põlevkiviõli järeltöötluseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles