Kaks Euroopa Liidu komiteed kulutavad, nagu homset ei oleks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhki aetud eelarve
Lõhki aetud eelarve Foto: SCANPIX

Isegi kokkuhoiutingimustes on Euroopa majandus- ja sotsiaalkomitee (EMSK) ja regioonide komitee eelarved priskelt kosunud.

Viimase kaheksa aasta jooksul on komiteede eelarve kasvanud pea 50 protsendi võrra ning jõudnud vastavalt 130 ja 865 miljonini. Mõlemas komitees on tööl umbes 50 ametnikku, kelle palk on 123 890 eurot kuus ning kuus ametnikku, kes teenivad 180 000 eurot kuus. Seda on rohkem, kui teenivad näiteks Hollandi või Suurbritannia peaministrid, kirjutab Euroopa Parlamendi Belgia saadik Derk Jan Eppink EUObserveris.

Pool nõukogude eelarvest kulub liikmete palkadele, pensionitele ja muudele kulutustele. 2010. aastal tulid EMSK 344 liiget välja 181 arvamusega, mis aastast eelarvet silmas pidades tähendab, et üks arvamus maksis 660 000 eurot. Samas ei ole informatsiooni selle kohta, kas ja kui palju need seadusandlust mõjutasid.

Kahe komitee peamine kohustus on kodanikke kaasata. Samas on palju näitajaid, mis kinnitavad, et kumbki komitee ei ole selles väga edukas olnud.

Taani peaminister ja endine parlamendiliige Helle Thorning-Schmidt tegi juba 2003. aastal ettepaneku mõlemad komiteed laiali saata, kuna nende ülalpidamine on liiga kulukas ega paku kuigi palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles