Veel üks VEB Fondi sertifikaadiomanik soovib riigi trahvimist

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AS Pärnu Kalur Holding esitas eile kohtule taotluse riigi trahvimiseks summas 32 000 eurot, kuna riik ei ole tänaseni lahendanud VEB Fondi nõuete küsimust. 

ASi Pärnu Kalur Holding esindav vandeadvokaat Indrek Leppik ütles, et Riigikogus on algatatud VEB Fondi likvideeriva eelnõu menetlus, kuid see pakub probleemile üksnes näilise lahenduse.

«Tegu on sisuliselt JOKK-lahendusega, mis näeb ette VEB Fondi likvideerimist ja selle vara jaotamist sertifikaadiomanike vahel. VEB Fond on oma aastaaruandes kinnitanud, et tal varad puuduvad,» ütles Leppik.

Leppik lisas, et eelnõu vastuvõtmisega jätab riik kohtuotsuse täitmata ja sertifikaadiomanikud saavad jätkuvalt nõuda riigi trahvimist, kuni kohtuotsuse sisulise täitmiseni.

Tallinna Ringkonnakohus langetas 2010. aastal otsuse, et riik peab leidma lahenduse VEB Fondi sertifikaatide reaalseks hüvitamiseks, kuid riik pole seda tänaseni teinud. 11. jaanuaril 2012 trahvis Tallinna Ringkonnakohus riiki 3200 euroga kohtuotsuse täitmata jätmise eest.

Eesti pangad teostasid aastatel 1991-1992 välisvaluutaarveldusi enamasti NSVL Välismajanduspanga (Vnešekonombank ehk VEB) kaudu. 1992. aastal blokeeriti Eesti pankade kontodele jäänud raha. Pankade päästmiseks tõsteti Riigikogu otsusega pankade bilanssidest VEB Fondi nende klientide nõuded, kellele tulid välislaekumised läbi Venemaa Välismajanduspanga. 20 aasta jooksul pole riik aga suutnud raha kätte saada ega hüvitanud VEB Fondi sertifikaatide omanikele nende vara.

Eelmisel nädalal esitas kohtule trahvitaotluse ka AS Saare Kalur, kellel on VEB Fondi asjus saamata ligi 150 000 dollarit.

Kokku taotlevad viis ettevõtet kohtu kaudu oma varade hüvitamist, mille riik viis jõuga üle VEB Fondi. Nende nõuete koguväärtus on 4 870 686 dollarit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles