Air France’i vaevab neljapäevane streik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air France’i vaevab neljapäevane streik.
Air France’i vaevab neljapäevane streik. Foto: SCANPIX

Air France on lendurite streigi tõttu tühistanud sadu lende. Kahjumis Air France-KLMi Prantsuse tütarfirma teatel jäid eile ära pooled pikamaalennud, lisaks 30 protsenti lühematest sõitudest.

Lendurite aktsioon on suunatud Prantsuse valitsuse plaani vastu sundida töötajaid teatama 48 tundi ette, kui nad streikida kavatsevad.

Üritus külvas suurt segadust Pariisi Charles de Gaulle’i lennuväljal, kus tühistati igast 10st lennust neli.

Prantsuse lendurite ametiühing teatas, et jätkab liikmete üksmeelele toetudes streigiga kuni neljapäevani.

Air France peab ülalmainitud seadusemuutust ülioluliseks, kuna kannatab alatasa streikide käes ning kurdab, et reisijate teavitamiseks jääb sageli liiga vähe aega.

Olukord kõneleb kujukalt sellest, kui raske on Prantsuse firmadel kulusid kärpida, kuna ametiühingute võim on niivõrd suur.

Nii Air France-KLM kui konkurendid Lufthansa ning International Consolidated Airlines Group (mis koosneb British Airwaysist ja Iberiast) on hädas kütusehindade lennuka tõusuga.

Air France-KLM on aga lisaks sellele koormatud ka suurte võlgade ja kõrgete tööjõukuludega, mis peamiselt on pärit Prantsuse poolelt – samal ajal kui Euroopa konkurendid on viimastel aastatel palgafonde koomale tõmmanud.

15,7 protsenti Prantsuse riigile ja 9,8-protsenti töötajatele kuuluv lennufirma kulutab kaadri peale ligikaudu kolmandiku oma käibest. Lufthansa ja IAG puhul läheb töötajaile umbes veerand käibest.

Kolm kuud tagasi paigutati Air France’i etteotsa «valitsuse inimene» Alexandre de Juniac, kelle ülesanne on firma kulustruktuur ümber teha. De Juniac on hoiatanud, et 2011. aastaks tuleb Air France-KLMile «sadu miljoneid eurosid» kahjumit.

Koondamistest on ettevõte hoidunud, võttes arvesse teema ülimat tundlikkust Prantsusmaa maikuiste presidendivalimiste künnisel.

Küll aga lubatakse kärpida investeeringuid ning säästa koheselt 1 miljard eurot, külmutades palgad ja uute töötajate värbamised.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles