Eesti Gaasi omanikud tahavad Ansipiga arutada gaasitorustiku müüki

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud.
Gaasitorud. Foto: Urmas Luik

Eesti Gaasi omanikfirma E.on Ruhrgas Internationali tegevdirektor Peter Frankenberg ja Fortumi juhatuse liige Per Langer saatsid peaminister Andrus Ansipile kirja, kus paluvad kohtumist, et arutada gaasivõrgu lahutamist.

Kirjas märgivad ettevõtjad, et gaasitorustike sundmüügi valguses on Eesti investorisõbraliku riigi kuvand kannatada saanud.

Juhid kirjutavad, et kuigi nad nõustuvad Euroopa Liidu direktiiviga, mis näeb ette gaasitorustiku müüki, annab direktiiv Eestile võimaluse selline tehing tegemata jätta.

Frankenbergi ja Langeri sõnul rikub valitsuse algatatud eelnõu aktsionäride omandiõigust ning Saksamaa ja Soomega sõlmitud investeeringute kaitse lepinguid.

E.On Ruhrgasile kuulub Eesti Gaasist 33,66 protsenti, Fortumile 17,72 protsenti. Suuromanike sekka kuulub ka Gazprom 37,02 protsendiga, ent viimase juhti kirjale allakirjutanute seas ei ole.

Majandusministeerium põhjendab gaasi põhivõrgu eraldamist Eesti Gaasist kahe argumendiga: konkurentsi tagamine ja energiajulgeolek. Eelnõu järgi peaks Eesti Gaas põhivõrgu müüki panema, uus omanik ei tohi aga olla seotud gaasimüügiga.

Omaniku sobivust hindab konkurentsiamet ja see peab olema lõpule viidud 2015. aasta alguseks. Riik võtab seadusega endale õiguse vastasel korral Eesti Gaasi trahvida kuni 1,2 miljoni euroga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles