Prantsusmaal registreeritud sort takistab Saaremaa nime kasutamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojaoad.
Sojaoad. Foto: Panther Media/Scanpix

Aretajate plaan anda Eesti esimesele sojaoasordile Saaremaa nimi jääb teostamata, kuna Euroopa Liidu sordilehel on juba sarnase nimega sort Sarema.

Jõgeva sordiaretuse instituudi sordiosakonna juhataja kt Laima Puur ütles Saarte Häälele, et Euroopa Liidu sordiameti eksperdi arvamuse kohaselt on sordinimi Saaremaa liiga sarnane Euroopa Liidu sordilehel oleva Prantsusmaa põld-sojaoa sordiga Sarema ning on selle tõttu ebasobiv, kirjutab Saarte Hääl. Nüüd peavad Saaremaa aretajad oma sordile uue nime välja pakkuma, mille kinnitamiseks kulub vähemalt kolm kuud.

Saaremaa sojaoa aretustöö algataja Enn Kaljo ütles, et tema huvi on Saaremaa nimi ühel või teisel moel sordinimes siiski säilitada. Kui algselt plaanis Kaljo kasutada sordinimes oma poegade eesnimede esimesi tähti ja panna sojaoale nimeks HTT Saaremaa, siis nüüd kaalub ta samuti esmalt võimalust lisada «Saaremaale» mingi muu sõna. Kui see aga ikkagi lubatud pole, siis miks mitte kasutada näiteks Saaremaa ladinakeelset nime Osilia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles