Ansip nõustus põllumeestega ELi toetuste kiire võrdsustamise vajalikkuses

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaministri kohtumine põllumeeste esindajatega.
Peaministri kohtumine põllumeeste esindajatega. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) esindajatega, Ansip oli kriitiline Euroopa Liidu (EL) ühise põllumajanduspoliitika rahastamise ettepaneku suhtes, mille järgi ühtlustuks põllumajanduse otsetoetused alles 20 aasta jooksul.

Kohtumisel arutati põllumajandussektori konkurentsivõime parandamist ning Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika reformikava Eesti seisukohtasid, teatas valitsuse pressiesindaja.

«Meie taotlus on toetused ühtlustada 90 protsendini Euroopa Liidu keskmisest hiljemalt järgmise, 2014-2020 perioodi lõpuks,» kinnitas Ansip põllumeestele.

«Me tahame, et turutingimused oleksid kõigile võrdsed. Praegune otsetoetuste süsteem moonutab Euroopa Liidu sisest konkurentsi ning teeb Eesti põllumeeste konkureerimise Lääne-Euroopa ametivendadega keerulisemaks,» märkis Ansip.

Peaministri sõnul pole olukorra parandamiseks tingimata vajalik suurendada ELi eelarve mahtu. «Meie huvides on viia läbi ettepanek, mis toetuste erisust liikmesriikide vahel vähendaks. Madalama toetustasemega riikidel peavad toetused kasvama kiiremini kui kõrgema tasemega riikidel,» ütles Ansip.

Põllumajandustoetuste jagamisest rääkides rõhutas Ansip, et ühise põllumajanduspoliitika vahendite tõhusamaks kasutamiseks on mõistlik suunata otsetoetused aktiivselt põllumajandussaadusi tootvatele tootjatele. Kohtumisel räägiti ka põllumajanduse otsetoetuse maksmise tähtaja muudatusega seonduvast.

Peaminister oli põllumeestega ühel meelel kiire toetuste võrdsustamise vajalikkusest ja lubas teha omalt poolt kõik selle saavutamiseks, vahendas põllumeeste keskliidu pressiesindaja.

Samas nentis ta, et läbirääkimised kujunevad kindlasti väga pingelisteks, sest Eestist mitu korda rohkem toetusi saavates vanades liikmesriikides on poliitiliselt väga raske põhjendada nende põllumeeste toetuste vähendamist.

Kohtumisel räägiti ka põllumeeste tänasest põhimurest – looma- ja piimasektori eritoetuste väljamaksmisest juuni asemel detsembris. Peaminister oli sellest kuuldes üllatunud ja lubas põllumeestele lahenduse leidmisel appi tulla.

EPK asepresidendi Jaan Sõrra sõnul oli kohtumine konstruktiivne ja mõlemale poolele kasulik. «Eriti rahul võib olla peaministri lubadusega leida lahendus põllumeeste tänasele tähtsaimale probleemile – toetuste hilinemisele. Põllumehed soovivad ebavõrdsete ELi otsetoetuste valguses vähemalt seda, et need toimingud, mis on Eesti riigil võimalik teha ELi regulatsioonidest sõltumatult, ei raskendaks meie majandusolukorda,» ütles Jaan Sõrra.

Eesti Põllumeeste Keskliidust käis peaministriga kohtumas EPK president Juhan Särgava, Tartumaa Põllumeeste Liidu juht Jaan Sõrra, Põlvamaa Põllumeeste Liidu juht Mae Alviste, Jõgeva Tootjate Liidu juht Urmas Ingver ning EPK juhatuse esimees Üllas Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles