Rootsi peaminister tahab pensioniea tõsta 75. aastani

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt tegi ettepaneku tõsta pensioniiga riigis 75 aastani, vahendab Dagens Nyheter.

Praegu saavad rootslased ametlikult pensionile 65. aastaselt, kuid paljud jätavad erinevate soodustuste tõttu töö  varem.

Reinfeldt märkis, et kauem töötamine laiendaks muuhulgas kodanike võimalusi end mitmel erialal teostada.

Reinfeldti sõnutsi tuleks seejuures garanteeritud pensioni, ehk osa, mida riigi pensionärid saavad olenemata töötatud ajast ja palgatasemest, hakata välja maksma endiselt alates 65. eluaastast.

Rootsi penisoniiga on Euroopa üks kõrgemaid. Sellele vaatamata, on kuningriigis pidevad arutelud selle piiri tõstmise üle, sest  ka eluiga on Skandinaavias üks euroliidu kõrgemaid. Rootsi ajaleht kirjutab, et iga teine praegu Rootsis elav laps elab saja-aastaseks.

Rootsi pensionisüsteemi eripära on see, et pension arvestatakse igal aastal ümber ning mida vanemaks inimene elab, seda suuremat pensioni ta saab. Pensioni suurus sõltub Rootsis ka pensionifondi kogunenud summast, tööstaažist ning sellest, millal inimene töölkäimise lõpetab. Mõningatel juhtudel on võimalik pensioni saada vaid osaliselt ning samal ajal jätkata ka osaajaga töötamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles