Eesti rakenduste valik Androidile kasvab

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik eestikeelseid rakendusi nutitelefonidele.
Valik eestikeelseid rakendusi nutitelefonidele. Foto: Repro

Eestikeelseid rakendusi ei ole küll saada tuhandete kaupa, kuid meie väikese riigi üha kasvav nutitelefonide kasutajaskond vajab ka spetsiifilisi, just siinset eluolu arvestavaid rakendusi. Androidi tarkvarapoest Android Market on võimalik leida ja tasuta laadida mitmeid rakendusi, millest on kasu just Eesti inimestele. Siintoodud rakendusi tasub otsida tarkvarapoest nime järgi.


Transport ja parkimine

Üks populaarsemaid transpordivaldkonna rakendusi on ingliskeelse nimega Transport in Tallinn. See pole küll siinse tarkvaraarendaja loodud, kuid pakub kasutajale täpset ülevaadet ühistranspordi sõidugraafikutest pealinnas. Tarkvara on saadaval eesti, leedu, läti, vene ja inglise keeles.

Sama funktsiooni täidab ka rakendus nimega bussipiletid.ee, mis võimaldab samuti jälgida ühistranspordi sõidugraafikuid. Võrreldes eelmisega on kõnealusel rakendusel aga üks oluline eelis – selle abil saab soetada ka ID-pileti.

ID-pileti ostmiseks on olemas ka eraldi rakendus, mille leiab Android Marketist otsinguga «id-pilet». Rakenduse abil saab osta nii Tallinna ja Tartu ühistranspordi, Elektriraudtee kui ka Tallinna loomaaia ja botaanikaaia pileteid, samuti harrastuskalapüügiõiguse pileteid.

Mobiiltelefoniga parkimise eest tasumine pole uudis, kuid seda hõlbustavad mitmed spetsiaalsed rakendused. Ühe sellise, pargi.ee, on loonud EMT, kuid seda saavad parkimise eest tasumiseks kasutada ka Elisa ja Tele2 kliendid. Kasutajate seas kõrgelt hinnatud rakendus pakub parkimisajalugu, mitme auto lisamise võimalust, teavitusikooni aktiivsest parkimisest, ülevaadet jooksva kuu parkimise saldost.

Kuid erinevalt EMT loodud rakendusest pakub MoPa-nimeline programm ka asukohamääramist, mis võimaldab mobiilse parkimisega vähem kursis olevatel inimestel mõista paremini erinevaid parkimis­tsoone.

Suhteliselt uus on Ühisteenuste pakutav parkimine.ee, mida saab kasutada kõigis mobiilsidevõrkudes. Tasuda saab parkimise eest kõigis Eesti linnades, samuti eraparklates. Märkimisväärne on krediitkaardiga maksmise võimalus, mis lubab parkimise eest tasuda näiteks turistidel. Rakendusel on väga ilus kasutajaliides.

Leiud loodushuvilistele

Mitmed Eestis arendatud rakendused on mõeldud loodushuvilistele. Näiteks püüab tähelepanu Seeneaabits, mille abil saab tutvust teha 56 Eestis leiduva seeneliigiga. Metsas märgatud seent saab tuvastada nii piltide kui ka kirjelduse abil.

Tarkvara arendaja manitseb seene, mida tuvastada ei õnnestu, korjamata jätta. Kevadeks peaks tuvastatavate liikide hulk kasvama.

Sama ettevõte ehk Walk&Learn on loonud ka ulukijälgede tuvastamise rakenduse, mis võib huvi pakkuda eelkõige algajale jäljekütile. Kahepaiksega kokku sattudes on võimalik rakenduse «Eesti kahepaiksed» abil tuvastada kõiki Eestis esinevat 11 liiki.

Eesti Ornitoloogiaühingu, Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja Eestimaa Looduse Fondi koostöös on valminud nutitelefonidele mõeldud lindude määramise abivahend «Talvine aialinnuaabits». See sisaldab joonistusi tavalisematest aialindudest, lühikesi tutvustusi ja lauluklippe.

Seiklejale on kindlasti kasulik ka RMK arendatud rakendus, mis sisaldab täpset infot RMK puhkealade kohta. Puhkealasid on võimalik leida nii kasutades GPS-positsioneeringut kui ka selle puudumisel näiteks maakondade kaupa.

Puhkealade kohta on olemas põhjalik info, muu hulgas parkimisvõimalused. Et puhkealale halva ilmaga ei satu, on rakenduses ka värske ilmateade, ei puudu ka RMKga seotud uudised. Jõulude ajal aitab RMK rakendus metsast jõulukuuse otsimisel ja tasumisel.

Elekter, pangad, meelelahutus ja ilm

Praktilisi rakendusi on oma klientidele loonud ka Swedbank ja SEB. Mõlemad rakendused on seniste kasutajate seas kõrgelt hinnatud, võimaldades mugavalt teha erinevaid pangatoiminguid. Kahjuks ei ole oma rakendusi siinsele kasutajaskonnale loonud Sampo ja Nordea.

Elektrinäitude saatmisel tuleb abiks rakendus nimega Elektrinäidud. Rakendus teeb kasutajal hõlpsamaks näitude edastamise Eesti Energiale. Kuigi tegemist on eraldi rakendusega, edastatakse näidud ikkagi lühisõnumi kaudu. Rakendus nimelt koostab sõnumi kasutaja eest ja saadab selle ise.

Üks innovaatilisemaid rakendusi tuleb aga Elionilt. MinuTV nime kandev rakendus lubab Elioni televisiooniklientidel oma mobiiltelefoni kaudu kasutada erinevaid nutitelevisiooni teenuseid, nagu näiteks saadete salvestama panemine ja meeldetuletuste haldamine. Samuti on pakkuda suure hulga telekanalite kava reaalajas. Muide, telekanali vahetamiseks ei pea enam kasutama digiboksi pulti – ka mobiilirakendusega saab kanaleid vahetada.

Ilmateate austajatele on loodud sadu rakendusi, mis kõik võidu püüavad akna taga olevaid olusid ennustada. Häda on aga selles, et välismaised numbrid ei pruugi olla alati kõige täpsemad. Kohaliku mõõtme ilmavaatlusele annab rakendus nimega Ilm, mis teatab viimaseid mõõtmistulemusi pea 40 punktist Eestis.

Postimehe rakendus uudiste jaoks
Uudiste operatiivseks jälgimiseks on kasulik rakendus välja pakkuda Postimehel. Android Marketist tasuta allalaetav rakendus pakub päevauudiseid, majandusuudiseid portaalist E24, spordiuudiseid ja Elu24 meelelahutusuudiseid. Võrreldes veebilehekülgede lehitsemisega on mobiiltelefoni ekraanile ja näpuga juhtimiseks loodud rakendus oluliselt mugavam. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles