Novembris pöördus eksport langusse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusemahutid.
Kütusemahutid. Foto: Priit Mürk

Ülemaailmne finantskriis on üha rohkem hakanud mõjutama meie peamiste kaubanduspartnerite majandust, mille tulemusena on Eesti ettevõtetel raskem müüa oma toodangut välisriikidesse, hindab majandus- ja kommuniaktsiooniministeerium.



Esimesed tagajärjed avaldusid juba novembrikuu ekspordinäitajates. Statistikaameti esialgsetel andmetel kahanes ekspordimaht eelmise aasta novembriga võrreldes ligi viiendiku võrra. Kui oktoobris vedasid eksporti rekordtasemele mineraalsed kütused, metallid ja metallitooted ning transpordivahendid, siis novembris oli suurem tagasiminek just nende kaubagruppide osas.

Import on olnud langustrendil juba pikemat aega, samas
ekspordinõudluse vähenemine on kaasa toonud ka impordi langustempo kiirenemise. Import kahanes novembris nii aastases kui ka kuises võrdluses viiendiku võrra.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk suurenes novembris eelmise kuuga võrreldes küll peaaegu viiendiku võrra, kuid püsis siiski suhteliselt madalal tasemel, ulatudes 3,1 miljardi kroonini. 2008. aasta novembri näitajast oli väliskaubanduse defitsiit veerandi ulatuses väiksem.

Kui autode ekspordi kahanemist mõjutas põhiliselt madal välisnõudlus, siis kütuste ekspordi mahu vähenemise taga oli osaliselt ka nafta maailmaturuhinna järsk langus. Ainsana suutsid veel kasvutrendil jätkata keemiatooted (kasv 12 protsenti). Keemiatoodetest suurenes oluliselt mitmesuguste kemikaalide väljavedu.

Impordis toimus novembris suurim kukkumine eelmise aasta sama perioodiga võrreldes transpordivahendite osas (-59 protsenti), mis tulenes nii nõudluse jätkuvast langusest siseturul kui ka ekspordinõudluse vähenemisest.

Detsembris pole väliskaubanduses oodata pööret paremuse poole, sest maailmamajandus on jätkuvalt langustrendil. Seda oli näha ka konjunktuuriinstituudi poolt detsembris küsitletud ettevõtete hinnangutest eksporttellimustele.

Rohkem kui pooled ettevõtetest teatasid tellimuste vähenemisest ja ainult 3 protsenti ootas tavalisest rohkem eksporttellimusi. Kaubavahetuse mahtude vähenemisele aitas kaasa ka pikk jõuluperiood, mil paljudes ettevõtetes majandustegevust ei toimunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles