Toit panustab hinnatõusu varasemast vähem

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut.
Annika Paabut. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Toiduainete hinnatõusu mõju kogu tarbijakorvi maksumusele on võrreldes eelnevate kuudega vähenenud ning see trend jätkub, kinnitab Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Toiduainete ja mittealkohoolsete jookide osakaal tarbijakorvis on statistikaameti sõnul vähenenud. Lisaks on Paabuti kinnitusel oodata toiduainete toormehindade langust üleilmsetel turgudel.

Täna Statistikaameti avaldatud andmetel kasvasid hinnad selle aasta esimesel kuul võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 4,5 protsenti ning eelmise kuuga võrreldes 0,7 protsenti.

«Ootasime küll inflatsiooni kiirenemist, kuid seda mõnevõrra tagasihoidlikumal määral,» märkis Paabut.

Peaasjalikult panustasid tarbijahindade kasvu eluasemekulutuste kasv – ligi 40 protsenti kogu tarbijahindade kasvust tuleneb eluasemekulutustest, mis omakorda on seotud aasta algusest kasvanud energia ja kütte hindadega.

Elektrienergia hind kasvas 4,4 protsenti, soojusenergia 2,9 protsenti ja gaas 10,6 protsenti. Lisaks eluasemekulutustele oli oma mõju ka mootorikütuste olulisel kallinemisel – mootorikütused kallinesid 3,3 protsenti eelmise kuuga võrreldes. Bensiin 95 oli eelmise kuuga võrreldes 3,8 protsenti ning eelmise aasta jaanuariga võrreldes 8,3 protsenti kallim.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles