Nüüd saavad tootearenduseks raha ka suurettevõtted

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Webmedia kontor.
Webmedia kontor. Foto: Egert Kamenik/Arvutimaailm

Tänasest saavad riigilt tootearenduseks toetust küsida lisaks väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ka suurettevõtted, kokku on aastateks 2008-2013 toetusraha ette nähtud 1,6 miljardit krooni.


Kui varem oli see toetus mõeldud väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ja teadusasutustele, siis praeguse muudatuse järel saavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest (EAS) toetusraha küsida ka suurettevõtted.

«Eesti puhul on vahetegemine keskmiste ja suurte ettevõtete puhul üldse küsitava väärtusega,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Toetus on mõeldud ettevõtetele, kes tahavad välja arendada uusi tooteid, teenuseid, tehnoloogiaid või tootearendusprotsesse. Teadusasutused saavad raha taotleda siis, kui kaasavad projekti ettevõtteid.

Alates 2008. aasta suvest, mil väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ning teadusasutused said hakata raha taotlema, on taotlejatest olnud 85 protsenti ettevõtjad ja 15 protsenti teadusasutused. Uute või olemasolevate toodete, teenuste, tehnoloogiate või tootearendusprotsesside arendamiseks on praeguseks toetust soovitud ligi 400 miljoni krooni ulatuses.

Eelmisel taotlusperioodil sai näiteks AS Webmedia EASilt tarkvara arendamiseks toetust 2,6 miljonit krooni ja AS Telegrupp integreeritud mobiiltelefoni-, lauatelefoni- ja veebitelefonisüsteemi arenduseks 7,9 miljonit krooni. Telegrupp kasutas toetusraha tarkvara ja seadmete väljatöötamiseks.

Kokku saab Eesti aastateks 2008-2013 Euroopa regionaalarengu fondist 1,6 miljardit krooni, et toetada ettevõtete toodete ja teenuste arendamist ja koostöös teadusasutustega uuringute tegemist.

Toetust on võimalik taotleda kuni 300 000 krooni eeluuringute korraldamiseks ja kuni 30 miljonit krooni tootearenduse või rakendusuuringu korraldamiseks. Nõutav on ka ettevõtte omafinantseering, sest EAS rahastab projektist maksimaalselt 75 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles