Tarbijahinnaindeksi tõusu vedasid elekter, soojusenergia ja küte

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta jaanuaris võrreldes 2011. aasta detsembriga 0,7 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 4,5 protsenti, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2011. aasta jaanuariga võrreldes 3,7 protsenti ja teenused 6,0 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta jaanuariga võrreldes tõusnud 9,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,9 protsenti.

2011. aasta jaanuariga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle 40 protsenti. Sellest omakorda üle kolm neljandikku andsid aastataguse ajaga võrreldes 14,3 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust üle viiendiku, millest pool jäi aastaga 8,5 protsenti kallinenud lihatoodete arvele. 10,4 protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust kaheksandiku.

Mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud taimeõli (27 protsenti), kohv (26 protsenti) ja suhkur (26 protsenti). Kartul oli 2012. aasta jaanuaris 33 protsenti ja värske köögivili 12 protsenti odavam kui aasta varem.

Detsembriga võrreldes olid jaanuaris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 3,5 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte, samuti riietuse ja jalatsite sesoonsed soodusmüügid ning mootorikütuse 3,3 protsendiline hinnatõus.

Sealjuures oli elektrienergia 4,4 protsendilise hinnatõusu peamiseks põhjuseks taastuvenergia tasu ja võrguteenuste kallinemine. Soojusenergia kallines 2,9 protsenti ja gaas 10,6 protsenti.

Seoses elanikkonna tarbimisstruktuuri ja hindade pideva muutumisega ajakohastab Statistikaamet tarbijahinnaindeksi kaalusüsteemi ja arvutuste aluseks olevaid esinduskaupu igal aastal.

2012. aastal vastab tarbijahinnaindeksi kaalusüsteem elanikkonna 2011. aasta keskmisele kulutuste struktuurile. Arvutuste aluseks olevateks baashindadeks on 2011. aasta detsembri hinnad. Varasemate perioodidega võrdluse saamiseks jätkatakse tarbijahinnaindeksi avaldamist baasil 1997 = 100.

Ühendavaks kuuks on detsember 2011.

Tabelis on ära toodud nii 2011. aastal kasutatud kulutuste struktuur kui ka alates 2012. aasta jaanuari indeksist kasutatav kulutuste struktuur ehk kulugruppide osakaalud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles