KPMG: puudujäägid pankade riskijuhtimises viisid kriisini

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KPMG uuring näitas, et pangad peaksid parandama riskijuhtimist.
KPMG uuring näitas, et pangad peaksid parandama riskijuhtimist. Foto: kpmg.com

KPMG uuring näitas, et puudujäägid pankade riskijuhtimises mängisid olulist rolli globaalse finantskriisi tekkes.


Ajal, mil pangad analüüsivad finantskriisini viinud asjaolusid, ilmneb et riskijuhtimist ei ole üldiselt peetud pankade otsustusprotsessi keskseks teemaks, selgus uuringust.

Küsitletud pangajuhid leidsid, et finantskriisi peamiseks põhjuseks olid tasud ja kompensatsioonipaketid (54 protsenti vastanutest), kuid kohe järgnesid puudujäägid riskijuhtimises ning -teadlikkuses (vastavalt 50 ja 48 protsenti vastanutest).

«Riskijuhtimise kavad on enamustes pankades paika pandud, kuid uuring näitab puudujääke nende plaanide elluviimisel,» kommenteeris uuringut KPMG Balticsi siseaudititeenuste juht Karin Rätsep. Tema sõnul näitas uuring, et riskijuhtimise usaldusväärsuse taastamiseks peavad pangad hakkama muutma riskijuhtimise kultuuri.

76 protsenti peaaegu 500 küsitletud pangajuhist arvas, et nende pangas on riskijuhtimine endiselt tugifunktsioon. Ainult pooled ehk 48 protsenti ütlesid, et riskijuhtimise eest vastutab organisatsiooni iga liige ning 45 protsenti arvas, et nende juhatusel ei ole piisavaid riskide juhtimise oskusi. 73 protsenti arvas, et finantskriisi valguses vajab pangandussektor karmimaid regulatsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles